31 Μαρτίου 2020

Συνεργασία της Θετικής Φωνής με τον Δήμο Αθηναίων, τον Προμηθέα και τον ΟΚΑΝΑ για την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων

Εικόνα για το άρθρο “Συνεργασία της Θετικής Φωνής με τον Δήμο Αθηναίων, τον Προμηθέα και τον ΟΚΑΝΑ για την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων”

Η Θετική Φωνή σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος “Προμηθέας” και τον ΟΚΑΝΑ από τις 18 Μαρτίου 2020, ανέλαβαν έκτακτη πρωτοβουλία μέσω του street work, με σκοπό την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, οι άστεγοι, τα εργαζόμενα άτομα στο σεξ, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, μέσω της διανομής συνέργων ασφαλούς χρήσης, προστατευτικού υλικού όπως γάντια και προφυλακτικών.

Στις 16 Μαρτίου 2020, στο πλαίσιο του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για τη φροντίδα αστέγων και χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών, ο Δήμος Αθηναίων πραγματοποίησε συνάντηση με οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της πρόληψης και της μείωσης βλάβης ευάλωτων ομάδων. Προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος “Προμηθέας”, ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, η Praksis, το STEPS και οι Γιατροί του Κόσμου.

Οι άξονες που ομόφωνα έγιναν αποδεκτοί, προσανατολίζονται στις παρακάτω δράσεις:

  • Ελαχιστοποίηση της μετάδοσης του ιού στον ευάλωτο πληθυσμό, μέσω συνεχούς ενημέρωσης, ευρείας διανομής υγειονομικού και καθαρού ενέσιμου υλικού και πρόσβασης σε υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, σίτισης και φιλοξενίας.
  • Υιοθέτηση μέτρων που θα έχουν στόχο τη μείωση των συνεπειών από τη μετάδοση του ιού.

“Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη προσπάθεια, σε ένα χώρο και για έναν πληθυσμό που η κοινωνική μέριμνα είτε απουσιάζει είτε είναι εξαιρετικά ελλιπής και που τώρα καλούμαστε να φροντίσουμε κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες”, είπε η κ. Φωτεινή Λεομπίλλα, Πρόεδρος των Κέντρων Πρόληψης και Εξαρτήσεων του Δήμου Αθηναίων “Αθηνά-Υγεία”.

Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), συνέβαλε σε αυτή τη προσπάθεια με τη διάθεση υγειονομικού υλικού, συνέργων ασφαλούς χρήσης και ενημερωτικών φυλλαδίων.

Η δράση πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή και υλοποιείται κυρίως στις παρακάτω περιοχές:

  • Ομόνοια
  • Άγιος Νικόλαος, Εξάρχεια
  • Έξω από τη Νομική Σχολή, Πανεπιστημίου
  • Λεωφόρος Συγγρού
  • Οδός Καβάλας
  • Οδός Ιάσωνος, Μεταξουργείο
  • Έξω από το κτίριο της ΑΣΟΕ, Πατησίων

Στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου αυτές τις ημέρες, τίθενται οι ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι χρόνιοι ασθενείς. Παράλληλα όμως, είναι επιτακτική η ανάγκη για την υποστήριξη και άλλων συμπολιτών μας όπως είναι τα άτομα που εργάζονται στο σεξ, οι άστεγοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών.

Η πανδημία αυξάνει τις απειλές και σε αυτή τη περίοδο χρειάζεται η συμμετοχή όλων, φορέων και του κάθε πολίτη ξεχωριστά, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Θεωρούμε ότι είναι ζωτικής σημασίας, η δημιουργία μιας κοινωνίας ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης, με ίσες ευκαιρίες για όλες και για όλους.