14 Απριλίου 2020

Ανοιχτή επιστολή της Θετικής Φωνής σχετικά με ανακριβές δημοσίευμα

Εικόνα για το άρθρο “Ανοιχτή επιστολή της Θετικής Φωνής σχετικά με ανακριβές δημοσίευμα”

Η εφημερίδα «Ημέρα τση Ζάκυνθος», την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Εκτός νησιού ο αλλοδαπός με ηπατίτιδα και AIDS». Είχε προηγηθεί η σύλληψη ενός ατόμου μη ελληνικής εθνικότητας καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στη χώρα. Κατά την κράτηση του υποβλήθηκε σε εξετασεις για τον HIV και τις ηπατίτιδες και προέκυψε πως ειναι θετικός.

Την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» απέστειλε ανοιχτή επιστολή στην εφημερίδα με αφορμή αυτό το άρθρο.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε είναι παραπάνω από αυτονόητο ότι απαιτείται από όλους μας και πρώτα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συνετός και τεκμηριωμένος λόγος, που θα διασφαλίζει την ενημέρωση του πληθυσμού και θα αναδεικνύει την κοινωνική αλληλεγγύη. Για τους παραπάνω λόγους θα θέλαμε να τονίσουμε ότι:

  • Η δημιουργία εντυπώσεων μέσω του τίτλου «Εκτός νησιού ο αλλοδαπός με ηπατίτιδα και AIDS» υπονοεί ότι αυτός ο άνθρωπος διώχθηκε λόγω της HIV λοίμωξης και της ηπατίτιδας και όχι λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων εγγράφων για την παραμονή στο νησί.
  • Ο διαχωρισμός του Ιού της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV) και του Συνδρόμου της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) είναι απαραίτητος, ώστε να μην συγχέονται οι δύο όροι από τους αναγνώστες.
  • Σύμφωνα με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων και το νόμο 4624/2014 τα ιατρικά δεδομένα είναι «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» και η επεξεργασία και δημοσιοποίηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει παράσχει τη ρητή συγκατάθεσή του ή όταν αφορά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που έχουν προδήλως δημοσιοποιηθεί από το ίδιο το υποκείμενο.
  • Ο στιγματισμός των χρόνιων ασθενών αποτελεί «κοινωνική ασθένεια» που επιβαρύνει τις ζωές των ανθρώπων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Τέτοιες δηλώσεις εγκλωβίζουν και οδηγούν σε απομόνωση τους συνανθρώπους μας που έχουν υποστεί ήδη αρκετές διακρίσεις.

    Ευελπιστούμε στην αναθεώρηση του κειμένου και είμαστε πάντοτε στη διάθεση όλων των φορέων για συνεργασία με σκοπό την υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού με θέματα που σχετίζονται με τα μεταδιδόμενα νοσήματα και τη δημόσια υγεία.