22 Απριλίου 2020

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων που σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ λειτούργησαν δομή φιλοξενίας αστέγων χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών.

Εικόνα για το άρθρο “Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων που σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ λειτούργησαν δομή φιλοξενίας αστέγων χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών.”

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων που σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ λειτούργησαν δομή φιλοξενίας αστέγων χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών. Η δημοτική αρχή με τους παραπάνω οργανισμούς και η συνεργασία τους με τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της πρόληψης, της υποστήριξης και της μείωσης βλάβης των ευάλωτων ομάδων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Κρίνεται δε ακόμη κρισιμότερη εν μέσω της πανδημίας κατά την οποία αναδύονται αυξανόμενες ανάγκες και κίνδυνοι. Η πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει σχέδιο δράσης και συλλογική δουλειά μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Oι Σύλλογοι μας από τις 18 Μαρτίου 2020, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, το Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών, την PRAKSIS, τους Γιατρούς του Κόσμου και το STEPS ένωσαν τις δυνάμεις τους και ανέλαβαν έκτακτη πρωτοβουλία, με σκοπό την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, οι άστεγοι, τα εργαζόμενα άτομα στο σεξ, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Σήμερα, 22 Απριλίου 2020, άνοιξε τις πόρτες του στην Αθήνα δομή φιλοξενίας για να υποδεχθεί τους άστεγους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών. Ο ξενώνας βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ξενοδοχείου Ιονίς επί της οδού Χαλκοκονδύλη 41, στο κέντρο της Αθήνας και στοχεύει να «αγκαλιάσει» ευάλωτες ομάδες προκειμένου να προστατευθούν από την πανδημία.

Το κτίριο θα φιλοξενήσει 70 άτομα παρέχοντας τη δυνατότητα υποδοχής έως 140 ατόμων για διάστημα μέχρι 6 μήνες. Οι χρήστες θα λαμβάνουν σε 24ωρη βάση, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις εξής υπηρεσίες:

  • Στέγαση
  • Ατομική φροντίδα και υγιεινή
  • Θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτηση
  • Νοσηλευτική φροντίδα
  • Συμβουλευτική
  • Ψυχοκοινωνική στήριξη και διασύνδεση με υπηρεσίες υγείας
  • Νομική συνδρομή
  • Πρόνοια
  • Κοινωνική και εργασιακή επανένταξη

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δίνει μια συντονισμένη λύση, για την προστασία της ευαίσθητης αυτής ομάδας των συμπολιτών μας από τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2). Η έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη για τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι δίνουν τον δύσκολο καθημερινό προσωπικό αγώνα, είναι ιδιαίτερα σημαντική και πόσο μάλλον σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Οι σύλλογοι μας θα συνεχίσουν τις δράσεις προστασίας των ατόμων που ωθούνται στο περιθώριο, ώστε ότι κατακτήθηκε εν μέσω της πανδημίας να διατηρηθεί και να ενισχυθεί την επόμενη μέρα.

Εδώ μπορείτε να δείτε και το βίντεο που ανήρτησε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στο λογαριασμό του στο Instagram: