28 Απριλίου 2020

Συνεχιζόμενη συνεργασία των συλλόγων μας με τον ΟΚΑΝΑ για την υποστήριξη των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών

Εικόνα για το άρθρο “Συνεχιζόμενη συνεργασία των συλλόγων μας με τον ΟΚΑΝΑ για την υποστήριξη των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών”

Η Θετική Φωνή σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος “Προμηθέας” και τον ΟΚΑΝΑ από τις αρχές Μαρτίου 2020, ανέλαβαν έκτακτη πρωτοβουλία εντατικοποίησης των δράσεων τους, για τη φροντίδα αστέγων και χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών.

Tο «Street Work Project» είναι μια πρωτοβουλία των συλλόγων «Θετική Φωνή» και «Προμηθέας» και των προγραμμάτων και συλλογικοτήτων «Checkpoint» και «Red Umbrella Athens». Δημιουργήθηκε το 2013 και όλα αυτά τα χρόνια υλοποιεί δράσεις, προσεγγίζοντας ευάλωτες ομάδες όπως οι άστεγοι και οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών.

Τα “Checkpoint” είναι Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης για τον HIV και τις ηπατίτιδες B,C. και το “Red Umbrella Athens” πρωτοβάθμιος φορέας ενδυνάμωσης των ατόμων που εργάζονται στο σεξ.

Υποστήριξη των αστέγων συμπολιτών μας

Οι δράσεις μας υλοποιούνται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και παρέχουμε στον ευάλωτο πληθυσμόυπηρεσίες σίτισης, ενημέρωσης και προστατευτικό-υγειονομικό υλικό (γάντια, μάσκες αντισηπτικά, σύνεργα ασφαλέστερης χρήσης για χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών κ.λπ.)Ακόμα πιο συγκεκριμένα, μέσα σε διάστημα 10 ημερών με την πολύτιμη βοήθειά σας, η ομάδα μας κατάφερε να μοιράσει παραπάνω από:

  • 500 μερίδες φαγητού
  • 1200 σνακ (τοστ/σάντουιτς/κρουασάν)
  • 1200 χυμούς και νερά
  • 450 kit υγιειονομικού υλικού για ενέσιμη χρήση

Επίσης, στο πλαίσιο εντατικοποίησης των δράσεων μας, λάβαμε άμεση πρωτοβουλία για την συγκέντρωση χρημάτων (crowdfunding) ώστε να αγοράσουμε τρόφιμα, μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό, χυμούς, σνακς, προστατευτικό-υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) και είδη προσωπικής υγιεινής.

Αν θέλετε να κάνετε μία χρηματική δωρεά, τo crowdfunding μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Συνεργασία των συλλόγων μας με τον ΟΚΑΝΑ

Το πρόγραμμα «streetwork project» σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) υποστηρίζει τους χρήστες ψυχοδραστικών και ενδοφλέβιων ουσιών, μέσω των υπηρεσιών μείωσης βλάβης, της παροχής συνέργων ασφαλέστερης χρήσης, σίτισης, συνεχούς ενημέρωσης και υπηρεσιών διασύνδεσης με φορείς που διαθέτουν προγράμματα φιλοξενίας.

Σε αυτή την διαρκή μάχη, η υποστήριξη των δράσεών μας από οργανισμούς όπως ο ΟΚΑΝΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με αυτό το τρόπο αναδύεται η σημαντικότητα της συνεχούς συλλογικής δουλειάς ώστε όλοι μαζί να συμπράττουμε για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων όπως ο HIV και οι Ηπατίτιδες Β & C σε αυτούς τους συμπολίτες μας.

Πρόγραμμα «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του βραβευμένου προγράμματος «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», που υλοποιήθηκε από το Ε.Κ.Π.Α. σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα, ως απάντηση στην επιδημία του HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών την περίοδο 2012 – 2013.

Η συνέχιση του προγράμματος «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» είναι μια πρωτοβουλία του συλλόγου «Προμηθέας» που σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ στοχεύει στο περιορισμό της μετάδοσης της ηπατίτιδας C και του HIV, αλλά και την αύξηση της διάγνωσης και της διασύνδεσης σε φροντίδα / θεραπεία για τους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών στην Αθήνα.

Σε μία ειδικά διαμορφωμένη δομή στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Βάθης, Λιοσίων 1), οι ωφελούμενοι του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για την έναρξη θεραπείας. Στον έλεγχο συμπεριλαμβάνεται και η εξέταση ελαστογραφίας ήπατος (fibroscan).

Ταυτόχρονα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, στην ατομική συμβουλευτική, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών του ΕΣΥ, στους οποίους παραπέμπονται απευθείας οι ασθενείς. Όπως και στο αρχικό πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, έτσι και στη συνέχεια του, προσφέρεται ένα σημείο αναφοράς για τους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, όπου σε φιλικό περιβάλλον αίρονται εμπόδια πρόσβασης σε κατάλληλες θεραπείες, προάγεται η πρόληψη και διευκολύνεται η ζωή των ασθενών.