28 Μαΐου 2020

Ένα μεγάλο αντίο στον πιο πολύτιμο “ταραχοποιό” της Αμερικής

Εικόνα για το άρθρο “Ένα μεγάλο αντίο στον πιο πολύτιμο “ταραχοποιό” της Αμερικής”

Η Θετική Φωνή εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το θάνατο του ακτιβιστή Larry Kramer.

Ο Larry Kramer γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1935 και απεβίωσε από πνευμονία στις 27 Μαΐου 2020, σε ηλικία 84 ετών. Ήταν ένας λαμπρός συγγραφέας, παραγωγός ταινιών και ακτιβιστής των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των ατόμων που ζουν με ΗΙV.

Προσπάθησε να κινητοποιήσει την Αμερική στη δεκαετία του ’80 και ‘90 να αντιμετωπίσει το AIDS ως μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και προέβλεψε ότι ο ιός θα σκότωνε εκατομμύρια ανθρώπους ανεξάρτητα του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Όπως είπε και ο Elton John χάθηκε ένας άνδρας που υπεράσπισε με όλες του τις δυνάμεις και όλη του την ψυχή τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των οροθετικών ατόμων. Χάθηκε ένας πραγματικός πολεμιστής. Πολλοί έλεγαν πως ο Larry, ήταν μονίμως ένας θυμωμένος άνθρωπος. Αυτός ο θυμός όμως, αποδείχθηκε απαραίτητος σε μια εποχή που οι περισσότεροι πολίτες και οι κυβερνήσεις έκλειναν τα μάτια τους ενώ δίπλα τους πέθαιναν χιλιάδες άνθρωποι από το AIDS.

Αν και ήταν συνιδρυτής του Gay Men’s Health Crisis (GMHC), του μεγαλύτερου οργανισμόυ υποστήριξης για τα άτομα που ζουν με HIV, ένα χρόνο αργότερα αποχώρησε. Οι συνεργάτες του θεωρούσαν ότι η προσέγγιση του ήταν πολύ επιθετική και δεν συμβάδιζε με τις αντιλήψεις τους. Εξέφρασε την απογοήτευσή του γράφοντας ένα έργο με τίτλο “The Normal Heart”, τη βιογραφία του που μέχρι σήμερα αποτελεί ταινία παρακαταθήκη.

Ο πολιτικός του ακτιβισμός συνέχισε με την ίδρυση της ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power) το 1987, μια οργάνωση με πολύ έντονη δράση και επιρροή όσον αναφορά την καταπολέμηση της κρίσης του AIDS. Η ACT UP έδωσε μάχες για τον τερματισμό της πανδημίας του HIV/AIDS και τη βελτίωση της ζωής όσων ζούσαν με τον ιό μέσω άμεσης δράσης, ιατρικής έρευνας, θεραπείας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους. Ουσιαστικά η σύσταση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε μετά από μία συνάντηση όπου ο Larry έθεσε μια ερώτηση στο κοινό: «Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια νέα οργάνωση αφιερωμένη στην πολιτική δράση;» Η απάντηση ήταν ένα ηχηρό ναι και περίπου 300 άτομα συναντήθηκαν δύο ημέρες αργότερα για να την σχηματίσουν.

Η ACT UP έγινε κυρίως διάσημη για τις δράσεις πολίτικής ανυπακοής προς τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ), το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και τη Burroughs-Wellcome Corp., την εταιρεία παραγωγής του φαρμάκου AZT. Οι διαμαρτυρίες της ACT UP βοήθησαν να πείσουν τον FDA να επιταχύνει την έγκριση νέων φαρμάκων και την εταιρεία να μειώσει την τιμή του AZT.

Ο Larry ήταν ο πιο πολύτιμος “ταραχοποιός” της Αμερικής. Ήρθε σε αυτό τον κόσμο για να καταπολεμήσει τις διακρίσεις και να προάγει την ισονομία και την ελευθερία των ανθρώπων που άδικα ωθούνται στο περιθώριο. Μπορεί να έφυγε από κοντά μας, όμως οι ιδέες του, οι αξίες που πρέσβευε και ο αγώνας του, θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλες στη μνήμη όλων μας. Γιατί κάποιες φορές, το «για πάντα» μπορεί να υφίσταται.