29 Ιουνίου 2020

Πραγματοποίηθηκε η φετινή εκδήλωση “Support.Don’t Punish.”

Εικόνα για το άρθρο “Πραγματοποίηθηκε η φετινή εκδήλωση “Support.Don’t Punish.””

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 στις 19:00 η ώρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Support. Don’t Punish.” με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Για τα Ναρκωτικά στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Οι οργανώσεις-μέλη της ελληνικής Πλατφόρμας για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες (Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδ/κων Ουσιών, Διογένης – Διάλογος Πολιτικής για Ναρκωτικά, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας Θετική Φωνή, Κέντρο Ζωής, Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδας “Προμηθέας”, Γιατροί του Κόσμου, Steps, PRAKSIS) συμμετείχαν και φέτος στην παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης απέναντι στις βλαπτικές συνέπειες της ποινικοποίησης /εγκληματοποίησης των χρηστων ψυχοδραστικών ουσιών.

Φέτος οι εκδηλώσεις είχαν στο επίκεντρο τους την αστεγία.

Το πρωί της Παρασκευής, μέλη του Δικτύου με συμβολικό τρόπο ανύψωσαν ένα πανό στον ξενώνα των αστέγων χρηστών επί της οδού Χαλκοκονδύλη, που ξεκίνησε να λειτουργεί εν μέσω της πανδημίας. Επίσης διανείμαν ενημερωτικά φυλλάδια για την κρυσταλική μεθαμφεταμίνη και για τα μέτρα προφύλαξης για το Covid 19 ειδικά σχεδιασμένα για χρήστες.

To απόγευμα της Παρασκευής, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, τα μέλη του Δικτύου Ομοτίμων Χρηστών δέχθηκαν την πρόσκληση από τον Πρωθυπουργό ο οποίος, με την ευκαιρία της ημέρας, ανακοίνωσε σημαντική επιδότηση εργοδοτών για πρόσληψη ατόμων από ευπαθείς ομάδες. Καλεσμένοι πέρα από τα μέλη των Ομοτίμων Χρηστών ήταν και πέντε απόφοιτοι του ΚΕΘΕΑ. Συζητήθηκαν και αιτήθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη να μη μείνουν έξω από τη βοήθεια οι ωφελούμενοι του ΟΚΑΝΑ σταθεροποιημένοι στο υποκατάστατο. Επίσης ζητήσαν να μη μείνει η βοήθεια μόνο στην επιδότηση αλλά να σχεδιαστεί και κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης όσων παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης.

Κατά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για την αστεγία στον “κόσμο των χρηστών” και δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να εμπλακούν ενεργά στη συζήτηση. Συζητήθηκαν τα προβλήματα και δόθηκαν προτεινόμενες ρεαλιστικές λύσεις, ακούγοντας τις ιστορίες των ίδιων των ατόμων αλλά και τις εμπειρίες επαγγελματιών του χώρου. Καλεσμένοι ομιλητές ήταν η κ. Νίκη Βουδούρη, η κ. Φωτεινή Λεομπίλα, ο κ. Κωνσταντίνος Κοκκώλης, ο κ. Νίκος Φιτσιάλος, ο κ. Τάσσος Σμετόπουλος, ο κ. Χρήστος Αναστασίου και ο κ. Μάριος Ατζέμης.