9 Ιουλίου 2020

Πρώτη πιθανή περίπτωση ενήλικου με HIV που επιτυγχάνει μακροχρόνια ύφεση του ιού χωρίς μεταμόσχευση μυελού των οστών

Εικόνα για το άρθρο “Πρώτη πιθανή περίπτωση ενήλικου με HIV που επιτυγχάνει μακροχρόνια ύφεση του ιού χωρίς μεταμόσχευση μυελού των οστών”

Από τις 6 Ιουλίου έως και τις 10 Ιουλίου 2020, πραγματοποιείται διαδικτυακά το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το AIDS. Σε έκθεση που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 στις 02:00 μ.μ στο συνέδριο, προβλήθηκε μια ιδιαίτερα σημαντική μελέτη που έδειχνε πως ένας ενήλικας με HIV, πέτυχε μακροχρόνια ύφεση του ιού, χωρίς μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Σε αυτή την πιλοτική μελέτη, δόθηκε σε πέντε άτομα ενισχυμένη αγωγή μέσω πολλαπλών αντιρετροϊκών φαρμάκων (ART) με νικοτιναμίδη (nicotinamide) για δύο φορές την ημέρα για 48 εβδομάδες. Στόχος ήταν να προσδιοριστεί εάν αυτό το σχήμα θα μπορούσε να αποτελεί μια θεραπεία για τον HIV.

Η βασική θεραπεία που λάμβαναν ενισχύθηκε με maraviroc και dolutegravir. Η νικοτιναμίδη αναστέλλει την απόπτωση των λεμφοκυττάρων που σχετίζεται με την ανοσολογική ανεπάρκεια και έχει πολλαπλούς πιθανούς αντι-αδρανείς μηχανισμούς.

Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το AIDS, από τον Ricardo Diaz του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο αποκάλυψαν ότι ένα από τα πέντε άτομα που έλαβαν αυτό το θεραπευτικό σχήμα κατάφερε να έχει μακροχρόνια ύφεση της νόσου, χωρίς μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο για έναν 34χρονο άνδρα από την Βραζιλία, που είχε διαγνωστεί με HIV το 2012. Συγκεκριμένα, 57 εβδομάδες μετά τη διακοπή της δομημένης θεραπείας, το DNA του HIV στα κύτταρα και το τεστ αντισωμάτων του HIV παραμένει αρνητικό. Ο ομιλιτής που παρουσίασε την έρευνα τόνισε ότι τα ευρήματα είναι συναρπαστικά αλλά παραμένουν προκαταρκτικά και αυτή τη στιγμή διεξάγονται περαιτέρω αναλύσεις.

Κανονικά το Συνέδριο ήταν να διεξαχθεί στο Όουκλαντ και στο Σαν Φρανσίσκο και το εναλλακτικό συνέδριο για τον HIV στο Μεξικό. Λόγω όμως της πανδημίας, COVID-19, οι διοργανωτές της φετινής διάσκεψης για το AIDS αποφάσισαν να μην το πραγματοποιήσουν με την φυσική παρουσία εκατομμυριών ανθρώπων. Αντ ‘αυτού, το μετέφεραν στο διαδικτυακό χώρο.

Ακόμη και αυτή τη περίοδο τα συνέδρια παραμένουν η ψυχή της επιστήμης. Όλοι οι παρευρισκόμενοι μεταξύ τους μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, προβλήματα και λύσεις, να ενημερωθούν για νέα της επιστήμης, να συγκεντρώσουν μια σειρά από ενδιαφέρουσες ιστορίες και έπειτα να ενημερώσουν όλο τον κόσμο σχετικά με τις εξελίξεις.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Πηγή: AIDS2020_Abstract: The first long-term remission of chronic HIV-1 infection without myeloablation? Session: Co-Chairs’ Choice (Prime Channel-Live; Wednesday, 8 July, 02:00 PM PDT)