31 Αυγούστου 2020

Άρθρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις οργανώσεις και τους φορείς που προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες στην Αθήνα

Εικόνα για το άρθρο “Άρθρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις οργανώσεις και τους φορείς που προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες στην Αθήνα”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπερδοσολογίας στις 31 Αυγούστου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), έκανε αφιέρωμα στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στις κοινές δράσεις του Συλλόγου μας με το Δήμο Αθηναίων, το Σύλλογο “Προμηθέα” και το Partnership for Healthy Cities, για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών στη πανδημία.

“Ο Π.Ο.Υ. υποστηρίζει την Ελλάδα με προάσπιση και τεκμηριωμένη πολιτική καθοδήγηση για τον COVID-19 και μετά. Η «ολιστική κοινωνική προσέγγιση» δεν αφήνει κανέναν πίσω και ενισχύει τα καλύτερα κοινωνικά πρότυπα, ενώ δημιουργεί μια νέα θετική σταθερά, που ελαχιστοποιεί το στίγμα και τις διακρίσεις” είπε η Marianna Trias, εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. για την Ελλάδα.

Καθώς ο COVID-19 επεκτάθηκε σταδιακά σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα άρχισε να εφαρμόζει εθνικά μέτρα για τον περιορισμό του ιού, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων και της σειράς περιοριστικών μέτρων. Η πόλη της Αθήνας ακολούθησε αυτά τα μέτρα ενώ κινήθηκε επίσης γρήγορα για να φέρει κοντά εμπειρογνώμονες από όλους τους τομείς για την προστασία των περιθωριοποιημένων ομάδων. Όλοι γνώριζαν ότι αυτά τα αυστηρά μέτρα θα επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό τις ευάλωτες ομάδες που αντιμετώπιζαν απομόνωση, επιπλοκές στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, καθώς και μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικά προγράμματα. Αυτές οι ομάδες αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης στον κορωνοϊό και εμφάνισης σοβαρότερων επιπλοκών, λόγω των υψηλότερων ποσοστών μη μεταδοτικών ασθενειών.

Αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες των περιθωριοποιημένων ομάδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 του 2020, η Αθήνα προωθεί την ισότητα στην υγεία και χτίζει μια πιο δίκαιη πόλη. Αυτά τα προγράμματα αντικατοπτρίζουν την πρόοδο στην αντιμετώπιση των μακροχρόνιων προκλήσεων της έλλειψης στέγης και της χρήσης ουσιών και στη βελτίωση της πρόσβασης στην υγεία για περιθωριοποιημένες ομάδες πληθυσμού.

Οι πόλεις πρέπει να χτίσουν πάνω στην επιτυχία και την καινοτομία που απέρρευσε από την πανδημία, προωθώντας το καθολικό δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία.

Για να διαβάσετε όλη την ανακοίνωση, μπείτε εδώ.