ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΑΙΟ

Μετά τη χτεσινή ομόφωνη απαλλακτική απόφαση του δικαστηρίου για τα κατηγορητήρια απέναντι στις οροθετικές γυναίκες που προφυλακίστηκαν τον περασμένο Μάιο, η πολιτεία πρέπει να βγάλει συμπεράσματα, να διδαχθεί και να αλλάξει πλεύση. Οφείλει:

Να επανεξετάσει τη στάση αναμονής που κράτησε απέναντι στην υγειονομική διάταξη Λοβέρδου – Χρυσοχοΐδη και να την αποσύρει.
Να αποζημιώσει τις γυναίκες αυτές για τον διασυρμό και την ταλαιπωρία στην οποία τις υπέβαλλε.
Να αποδώσει διοικητικές και νομικές ευθύνες, όπου αυτό είναι απαραίτητο.
Να προβεί σε ενέργειες που θα βελτιώσουν τη γνώση και την ευαισθητοποίηση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών και να δημιουργήσει νομικό δίχτυ προστασίας με νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες εντός του Κοινοβουλίου για τους ανθρώπους που ζουν με HIV αλλά και τις ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες.
Να αποσύρει δήθεν “ανθρωπιστικού χαρακτήρα” επιχειρήσεις που υποχρεώνουν ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να δίνουν προσωπικά στοιχεία και υγειονομικό προφίλ σε χώρους κράτησης, σαν την επιχείρηση ΘΕΤΙΣ, που με έκπληξη πληροφορηθήκαμε πριν λίγες μέρες.
Να παρέχει προνοιακή στήριξη και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανθρώπους που ζουν με HIV.
Την ίδια στιγμή πρέπει να καθιστά την ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό ιστό εύκολη με πρωτοβουλίες και ενέργειες που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και βοηθούν στην άρση των προκαταλήψεων.

Τέλος οφείλει να συντάξει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο αντιμετώπισης του HIV/AIDS σε συνεργασία με τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών και να σταματήσει τις αποσπασματικές κινήσεις που το μόνο που δείχνουν είναι άγνοια των διεθνών βέλτιστων πρακτικών, κακή εκτίμηση ή/και πανικό.