4 Σεπτεμβρίου 2020

Η Θετική Φωνή συμμετέχει στο Athens Pride Week

Εικόνα για το άρθρο “Η Θετική Φωνή συμμετέχει στο Athens Pride Week”

Tο φετινό Athens Pride, παρά τις δυσκολίες αυτής της περιόδου λόγω της πανδημίας, επαναπροσδιορίζει τη μορφή του και δηλώνει την παρουσία του για ακόμη μία χρονιά. Η εναλλακτική αυτή μορφή του, θα πραγματοποιηθεί χωρίς καμία μαζική εκδήλωση και συγχρωτισμό ανθρώπων, προκειμένου να συμβάλλουμε όλες και όλοι μαζί στην ορατότητα, στην υποστήριξη και την προβολή των διεκδικήσεων της ελληνικής LGBTQI+ κοινότητας, προστατεύοντας και παράλληλα την υγεία μας.

Η Θετική Φωνή θα συμμετέχει στο “POSITIVE VOICE TALKS” σε 3 βασικές θεματικές ενότητες. Η πρώτη θα γίνει την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 από τις 12:00 έως τις 15:00 με ομιλητές τον Ανδρέα Μαζαράκη και τον Στέργιο Μάτη. Η δεύτερη την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, από τις 10:00 έως τις 12:00 με ομιλητές τον Γιώργο Παπαδοπετράκη και τον Αντώνη Πούλιο. Τέλος, η τρίτη θα γίνει την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, από τις 12:00 έως τις 14:00 με ομιλήτριες την Άννα Κουρουπού και την Αγγελική Σουγλέ.

Αν θέλετε να δείτε την εκδήλωση μας και διαδικτυακά, πατήστε εδώ.

Η πρώτη θεματική ενότητα θα είναι για τον HIV και τη σεξουαλική υγεία, όπου θα θιχτούν τα εξής θέματα:

  • Ιστορική αναδρομή για τον HIV και το AIDS
  • Τρόποι μετάδοσης και μη
  • Εργαλεία πρόληψης (PrEP, PEP)
  • U=U η εξίσωση που τα λύνει όλα
  • Σεξουαλική υγεία και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
  • Κέντρα πρόληψης και εξέτασης Checkpoint.

Η δεύτερη και τελευταία θεματική θα είναι για την Queer και την ομόφυλη σεξουαλικότητα σήμερα και για την πρόκληση του chemsex.

Η ψυχαγωγική χρήση ορισμένων ψυχοδραστικών ουσιών στο σεξ, γνωστό ως chemsex, είναι μια δραστηριότητα της οποίας η συχνότητα φαίνεται να αυξάνεται την τελευταία δεκαετία κυρίως μεταξύ ΑΣΑ παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, επίσης απαντάται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Μολονότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την υγεία κάποιων ανθρώπων και την επικινδυνότητα που ελλοχεύει η κατάχρηση των ουσιών αυτών, η προσέγγιση του chemsex οφείλει να γίνει υπό ένα ευρύτερο πρίσμα, απαλλαγμένο από τις κλασικές προσεγγίσεις απεξάρτησης και πρόληψης, προκειμένου να τοποθετηθούμε ως προς το εν λόγω φαινόμενο.

Η προσέγγιση αυτή θα πρέπει να λάβει υπόψιν τις μη ετεροκανονικές εκφράσεις της σεξουαλικότητας, το τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν και ζουν τα queer και ΛΟΑΚΤΙ υποκείμενα αλλά και το πώς οι άνθρωποι σχετίζονται σήμερα, υπό έναν κοινωνικό δεσμό που συνιστά πρόκληση για όλους τους ανθρώπους. Στην παρούσα εκδήλωση, γίνεται μια προσπάθεια να ανοίξει στην κοινότητα ο διάλογος σε σχέση με το chemsex μέσα από παρουσίαση δεδομένων από ερευνητικές δραστηριότητες και συνεργασίες της Θετικής Φωνής, τον προβληματισμό σε σχέση με το τι μορφή έχει η σύνδεση μεταξύ των ΑΣΑ σήμερα και τη συζήτηση σχετικά με το τι απάντηση απαιτείται σε επίπεδο κοινωνικό, κοινοτικό και υπηρεσιών.

Η τρίτη θα είναι για το Red Umbrella Athens, για την εργασία στο σεξ και την επικαιρότητα, όπου θα θιχτούν τα εξής θέματα:

  • Παρουσίαση του Red Umbrella Athens
  • Εργασία στο σεξ και Covid-19
  • Μία επικείμενη νομοθεσία.

Η εβδομάδα του Athens Pride Week, θα είναι από 4 Σεπτεμβρίου 2020 έως και 11 Σεπτεμβρίου 2020. θα περιλαμβάνει digital υλικό στην επίσημη ιστοσελίδα του Athens Pride καθώς και στα social media. Ταυτόχρονα εκδηλώσεις του Athens Pride Week θα πραγματοποιηθούν μέσα στη πόλη τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Θα παρουσιαστούν ιστορίες LGBTQI+ πραγματικότητας, σεμινάρια, συζητήσεις, ταινίες εκθέσεις, dj sets και performances καθώς και η καμπάνια του Athens pride 2020 “Γνωρίζουμε και υποστηρίζουμε τις LGBTQI+ οργανώσεις” με στόχο την ενδυνάμωση της LGBTQI+ κοινότητας.

Ολόκληρο το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ.

#AthensPride2020 #ENOUGH #ΩςΕδώ #LGBTQI