5 Ιανουαρίου 2022

Η δική μας χρονιά ξεκινάει έναν μήνα νωρίτερα: αναδρομή στην Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2021

Εικόνα για το άρθρο “Η δική μας χρονιά ξεκινάει έναν μήνα νωρίτερα: αναδρομή στην Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2021”

Για εμάς, η χρονιά ξεκινάει έναν μήνα πριν από την 1τη Ιανουαρίου:
Κάθε χρόνο, την 1τη Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα AIDS, ημέρα κλιμάκωσης των δράσεων μας, καλούμαστε να κάνουμε έναν απολογισμό όσων έγιναν και να θέσουμε στόχους για όσα ακόμη πρέπει να γίνουν.

Η Παγκόσμια Ημέρα AIDS το 2021 σηματοδοτήθηκε από τα 40 χρόνια από την έναρξη της επιδημίας του AIDS.
Με το σύνθημα “40 χρόνια HIV/AIDS: Μετράμε τις απώλειες – Διεκδικούμε τις νίκες”, η Θετική Φωνή οργάνωσε και συμμετείχε σε δράσεις μνήμης, ορατότητας, προώθησης της πρόληψης και παρεμβάσεων διεκδίκησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 20 ακόμη πόλεις της Ελλάδας.

Κοινή συνισταμένη όλων των δράσεων παραμένει η εδραίωση μιας ευρύτερης συμμαχίας της Πολιτείας και της Κοινωνίας των Πολιτών που μπορεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα των ανθρώπων που ζούμε με HIV, να προάγει την ενωμέρωση, την ορατότητα και την πρόληψη μέσω της τακτικής εξέτασης και να βοηθήσει στη καταπολέμηση του στίγματος που παραμένει τεράστιο.

I’M POSITIVE

Για τέταρτη χρονιά, οι εκδηλώσεις για τη Παγκόσμια Ημέρα AIDS ξεκίνησαν με την καμπάνια I’m Positive, μια συνεργασία της Θετικής Φωνής και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Η κεντρική εκδήλωση έγινε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 και η καμπάνια βρέθηκε στους δρόμους Αθήνας ντύνοντας λεωφορεία, στάσεις και άλλα σημεία της πόλης.

φωτογραφία: Πηνελόπη Γερασίμου

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο Ηλίας Μυρσινιάς, η Λορέττα Μακόλεϊ, ο Kweku Mandela, ο Μάριος Λαζανάς, η Κατερίνα Ταρλή και ο Φίλιππος Παγάνης – άνθρωποι με αληθινές ιστορίες μας μίλησαν για τη συμπερίληψη, την ορατότητα και την αποδοχή ενάντια στο στίγμα και την προκατάληψη.
Τη συζήτηση συντόνισαν η Λυδία Παπαϊωάννου και ο Γιώργος Καπουτζίδης. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη εδώ:

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη

Στις 30 Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Γραφείο του τον Πρόεδρο της Θετικής Φωνής και Πρόεδρο της Ένωσης Ασθενών για αυτή την περίοδο Νίκο Δέδε. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως, παρά τα ιατρικά άλματα που έχουν επιτευχθεί για την αντιμετώπιση της ασθένειας που την έχουν καταστήσει μία διαχειρίσιμη νόσο,

«δυστυχώς αυτό που έχει μείνει ακόμα είναι αρκετά κατάλοιπα και αρκετά στερεότυπα από το παρελθόν. Είναι υποχρέωσή μας να τα σπάσουμε έτσι ώστε, εκτός από την πολύτιμη ιατρική φροντίδα και θεραπεία, να θεραπεύσουμε και τις κοινωνικές ουλές του στιγματισμού που ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Τολμώ να πω σε έναν άλλο αιώνα».

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού εδώ:

 

Με την πρωτοβουλία του αυτή, ο Πρωθυπουργός θέλησε να τιμήσει τη Παγκόσμια Ημέρα AIDS αλλά και ταυτόχρονα να ανακοινώσει την κατάθεση στη Βουλή δυο πολύ σημαντικών διατάξεων: 

– Η πρώτη διάταξη διορθώνει έναν στιγματιστικό και αναχρονιστικό αποκλεισμό και πλέον θα επιτρέπει την αναδοχή και την τεκνοθεσία από τα άτομα που ζουν με τον HIV και επιθυμούν να γίνουν γονείς.

– Η δεύτερη αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων που μπορεί να σταματήσει την επιβάρυνση των Μονάδων Λοιμώξεων.

Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν την πρώτη από σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που θα σχεδιαστούν για την προστασία των δικαιωμάτων των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων.
«Σε όλα αυτά τα χρόνια που καλούμαστε να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις του HIV/AIDS, ξέρουμε πολύ καλά τη σημασία ενός ενημερωμένου δημόσιου λόγου και της πολιτικής βούλησης. Οφείλουμε, λοιπόν, ακόμη να σημειώσουμε πως για εμάς, τα λόγια του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν κάτι παραπάνω από συμβολική αξία. Είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός της χώρας τοποθετείται τόσο ξεκάθαρα για θέματα που αποτελούν ταμπού»
– Νίκος Δέδες, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Θετικής Φωνής

Διαβάστε το Ενημερωτικό Σημείωμα του Πρωθυπουργού σχετικά με τη συνάντηση:

https://primeminister.gr/2021/12/01/28078

Η Θετική Φωνή χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τις νομοθετικές διακρίσεις και τους περιορισμούς στην αναδοχή και τεκνοθεσία για τα άτομα που ζουν με HIV με τροπολογία που ψηφίστηκε τη 1η Δεκεμβρίου στη Βουλή. Η ρύθμιση αυτή ήρθε επιτέλους να εναρμονίσει το νομικό πλαίσιο με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Όσον αφορά στη ρύθμιση για την ένταξη των αντιρετροϊκών φαρμάκων και εξετάσεων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η Θετική Φωνή χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και επισήμανε πως αυτή οφείλει να γίνει μόνο με την πλήρη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των οροθετικών ατόμων και με ειδική πρόνοια γι’αυτό.

Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη δομή My CheckPoint

Ακόμη, την 1η Δεκεμβρίου, ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη δομή μας My Checkpoint – Κέντρο Πρόληψης & Εξέτασης, με την οποία συζητήσαμε για το στίγμα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ζουν με HIV, την ανάγκη για την έγκυρη ενημέρωση γύρω από τους τρόπους πρόληψης και μετάδοσης αλλά και την προαγωγή της εξέτασης για τον HIV. Η συνάντηση έγινε παρουσία της Anna Żakowicz, Αναπληρώτριας Διευθύντριας για την Eυρώπη εκ μέρους του AIDS Healthcare Foundation, διαχρονικού συμμάχου και υποστηρικτή των δράσεων της Θετικής Φωνής.

Στο «ATH Checkpoint» η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ. Πηγή: https://www.athensvoice.gr/politics/737466-sakellaropoyloy-oi-orothetikoi-stigmatizontai-koinonika-video – Athens Voice. Από αριστερά, ο Νίκος Δέδες, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Θετικής Φωνής, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Anna Żakowicz, Aids Healthcare Foundation, και ο Μίρο Πασκάλεφ, μέλος του Δ.Σ. της Θετικής Φωνής

«Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη διάγνωση του HIV η επιστήμη έχει κάνει μεγάλες προόδους, η θνησιμότητα έχει μειωθεί και η καθημερινότητα των ασθενών έχει βελτιωθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση η έγκαιρη διάγνωση και η συστηματική πρόσβαση στη θεραπεία. Η άγνοια ωστόσο, ο φόβος και ο κοινωνικός στιγματισμός των οροθετικών συνεχίζει δυστυχώς να υπάρχει. Ο τερματισμός της πανδημίας του AIDS μέχρι το 2030, που αποτελεί στόχο του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ανήκει στους ειδικούς. Η καταπολέμηση όμως της προκατάληψης και σε αυτόν τον τομέα ανήκει σε μας τους ίδιους. Ας κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε, ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην υποφέρει από αδικαιολόγητες διακρίσεις»
– Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ακούστε τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας:

 

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας εδώ.

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία της Θετικής Φωνής

φωτογραφία: Ν. Παπαγγελής

Νωρίτερα, τα γραφεία της Θετικής Φωνής επισκέφθηκε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει από όλους ώστε να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες για το HIV/AIDS αλλά και για να σπάσουν οι κοινωνικές προκαταλήψεις που υπάρχουν γύρω από το ζήτημα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξήρε τον ρόλο της Θετικής Φωνής τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και της φροντίδας των οροθετικών. Όπως υπογράμμισε, τόσο αυτός ο σύλλογος αλλά και όλες οι ομάδες που συγκροτούν την Κοινωνία των Πολιτών είναι οι καταλληλότεροι να πουν στην Πολιτεία τι να κάνει και πώς να δράσει. Από την άλλη όμως ανέφερε ότι η Πολιτεία όταν παίρνει αποφάσεις πρέπει να τις τηρεί και να προχωρά, όπως με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που, όπως ανέφερε, καθυστερεί η εφαρμογή του παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί για την υλοποίησή του.

Δείτε περισσότερα σχετικά με την επίσκεψή του και τις δηλώσεις του εδώ.

#NoStigma & εξετάσεις στο Μοναστηράκι

Από το πρωί της 1ης Δεκέμβρη η Θετική Φωνή, μαζί με τους εθελοντές και τις εθελόντριές της, βρεθήκαμε  στο Μοναστηράκι μαζί με τη Gilead Sciences και την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS, με την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και είπαμε “NAI” στην εξέταση για τον ΗΙV! 

1 στα 5 άτομα που ζουν με τον HIV δε γνωρίζει το status του.
Εμείς λέμε πως είναι καλύτερα να ξέρεις. Κάνε το τεστ σήμερα, ενημερώσου για τον HIV και συνέχισε τη ζωή σου κανονικά.
#ZeroStigma

Με αυτό το σύνθημα, εκατοντάδες άνθρωποι στάθηκαν στην ουρά για ένα τεστ HIV που διενεργούσε κλιμάκιο του Ath Checkpoint. Μεταξύ αυτών, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Παύλος Γερουλάνος, η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών, Κατερίνα Γκαγκάκη, αλλά και πολλοί δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες.

Παρέμβαση για τον Ζακ Κωστόπουλο στη Θεσσαλονίκη

Δράση στη Θεσσαλονίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο. Φωτογραφία: Νίκος Παντής

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις της 1ης Δεκεμβρίου ήταν αφιερωμένες στον gay, οροθετικό ακτιβιστή και συνεργάτη της Θετική Φωνής Ζακ Κωστόπουλο και στην απαίτησή μας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του. Η δράση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον εικαστικό καλλιτέχνη Ιωάννη Πρώιο τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. 

40 χρόνια HIV/AIDS: Μετράμε τις απώλειες – Διεκδικούμε τις νίκες

Προβολή στο Δημαρχείο Αθηναίων

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προβλήθηκε το σύνθημα της Θετικής Φωνής “40 χρόνια HIV/AIDS: Μετράμε τις απώλειες – Διεκδικούμε τις νίκες” σε εμβληματικά σημεία των πόλεων. Οι προβολές έγιναν στο κτίριο του Δημαρχείου Αθηναίων στην Αθήνα και στο Electra Palace στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.
Για την άμεση ανταπόκρισή τους και τη βοήθειά τους, ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών Κ. Γκαγκάκη και τον Κ. Χατζημωράκη, Σύμβουλο Δημάρχου για την Κοινωνία των Πολιτών στην Αθήνα, και την κ. Δήμητρα Νικολή, Yπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Ανάπτυξης του Εlectra Palace στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, για την υποστήριξη κι έμπρακτη βοήθειά τους στην υλοποίηση των δράσεών μας στη Θεσσαλονίκη, ευχαριστούμε πολύ τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, και τους Αντιδημάρχους Μιχάλη Κούπκα και Χάρη Αηδονόπουλο.

Η Αμαλία Μανωλοπούλου, Υπεύθυνη Γραφείου της Θετικής Φωνής στη Θεσσαλονίκη, και ο εικαστικός Ιωάννης Πρώιος, δημιουργός της παρέμβασης για τον Ζακ Κωστόπουλο μπροστά από την προβολή στο Electra Palace – φωτό: N. Παντής

Σε όλη την Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, και σε 20 πόλεις της Ελλάδας, εθελοντές κι εθελόντριες υλοποίησαν δράσεις ενημέρωσης, ορατότητας και προώθησης της πρόληψης και της εξέτασης για τον HIV μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό και κάνοντας παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο:

Εκδήλωση “ΗΙV/AIDS: Σαράντα Χρόνια Μετά” στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το απόγευμα της 1της Δεκεμβρίου, η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη Θετική Φωνή και την «Ελληνική Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS», οργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο «HIV/AIDS: Σαράντα χρόνια μετά» στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος».

Στην εκδήλωση μετείχαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Αθανάσιος Θεοχάρης, ο Δημήτρης Παρασκευής, Αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, ο Πρόεδρος της ΕΕΜΑΑ, κ. Μάριος Λαζανάς, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΜΑΑ, Δρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, η Μήνα Ψυχογυιού, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και υπεύθυνη της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων στο Λαϊκό Νοσοκομείο, κι o Γιώργος Bαϊόπουλος, εκπρόσωπος της HelMSIC – οργάνωση φοιτητών/τριών Ιατρικής.

Εκ μέρους της Θετικής Φωνής, συμμετείχε ο Νίκος Δέδες – Πρόεδρος Δ.Σ. (00:25:46”), κι η Ελίζα Γκορόγια (01:00:50”), Υπεύθυνη Διεκδίκησης & Επικοινωνίας.

Η Θετική Φωνή στα media

Στελέχη και μέλη της Θετικής Φωνής έδωσαν δεκάδες συνεντεύξεις σε έντυπα, ηλεκτρονικό τύπο, ραδιόφωνα και τηλεοπτικές εκπομπές.
Το Δελτίο Τύπου της Θετικής Φωνής αναπαρήχθηκε από διάφορα μέσα, όπως π.χ. εδώ:

 

 

Ενδεικτικά, κάποιες από τις παρεμβάσεις μας στην τηλεόραση:

https://youtu.be/RJiOr2yzl44

Τέλος

Πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν, όμως η πρωτοφανής αύξηση της πολιτικής προσοχής γύρω από το ζήτημα, οι ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ζουν με HIV, αλλά και το βήμα που δόθηκε στη Θετική Φωνή να μιλήσει για όσα μας αφορούν δε μπορούν παρά να μας γεμίζουν αισιοδοξία για όσα ακόμη πρέπει να διεκδικήσουμε. 

Αν ζεις με τον HIV, γίνε μέλος της Θετικής Φωνής εδώ.
Στήριξε το έργο της Θετικής Φωνής εδώ.
Γίνε εθελοντής/όντρια εδώ.