10 Μαρτίου 2022

Covid-19 & άτομα που ζουν με HIV: επικαιροποιημένες οδηγίες

Εικόνα για το άρθρο “Covid-19 & άτομα που ζουν με HIV: επικαιροποιημένες οδηγίες”

Πρόσφατα η Ομάδα Εργασίας Οδηγιών του Γραφείου Ερευνών του NIH για το AIDS δημοσίευσε μια σύνοψη των ενημερώσεων που έγιναν στις οδηγίες για τον COVID-19 και τα άτομα που ζουν με HIV. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στη θεραπεία του COVID-19 έχει παράξει περισσότερες οδηγίες για την πρόληψη και τη θεραπεία του COVID-19 που πλέον συμπεριλαμβάνουν και τα άτομα που ζουν με τον HIV:

Βασικές ενημερώσεις των Οδηγιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Covid-19 για ανθρώπους που ζουν με HIV:

 • Συνιστάται σε όλα τα άτομα με HIV να εμβολιάζονται για τον COVID-19 πραγματοποιώντας και τις συνιστώμενες αναμνηστικές δόσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
 •  H Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εκδώσει Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) για το συνδυασμό του tixagevimab με το cilgavimab—anti-SARS-CoV- 2 μονοκλωνικά αντισώματα (mAbs)—για προφύλαξη πριν από την έκθεση, για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου νόσησης από COVID-19. Τα άτομα με προχωρημένο ή χωρίς θεραπεία HIV είναι κατάλληλα για λήψη αυτών των mAbs anti-SARS-CoV-2.
 • Τα πάνελ του ΝΙΗ επίσης σημειώνουν ότι πέντε επιλογές θεραπείας είναι πλέον διαθέσιμες για μη-νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπιο έως μέτριο COVID-19 και οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξέλιξης του σε σοβαρή νόσο. Μεταξύ αυτών των επιλογών είναι ένας νέος, από του στόματος αντι-ιικός παράγοντας, το nirmatrelvir ενισχυμένο με ριτοναβίρη, που χορηγείται για 5 ημέρες. Συνιστάται τα άτομα με HIV που λαμβάνουν αντιρετροϊκά (ARV) σχήματα με βάση τη ριτοναβίρη ή την κομπισιστάτη να παραμένουν στα αντιρετροϊκά τους φάρμακα χωρίς καμία τροποποίηση της δοσολογίας.
 • Ο οδηγός παρέχει μια ενημέρωση σχετικά με το τι πρέπει να γίνεται με τα σχήματα αντιρετροϊκής θεραπείας όταν ένα άτομο με HIV χρειάζεται νοσηλεία για τη θεραπεία του COVID-19, με συγκεκριμένες συστάσεις για ασθενείς που λαμβάνουν μακράς δράσης ενέσιμη καβοτεγκραβίρη και ριλπιβιρίνη ως μέρος των σχημάτων τους.

Για άτομα με HIV σε εγκυμοσύνη:

 • Τα πάνελ αναθεώρησαν τη γλώσσα και πρόσθεσαν νέα δεδομένα και αναφορές σχετικά με τους αυξημένους κινδύνους σοβαρής ασθένειας και θανάτου σε έγκυα έναντι μη εγκύων ατόμων με COVID-19, καθώς και σχετικά με τους υψηλότερους κινδύνους επιπλοκών, δυσμενών εκβάσεων εγκυμοσύνης και θνησιμότητας σε εγκύους με νόσο COVID-19.
 • Τα πάνελ σημειώνουν επίσης αναδυόμενα δεδομένα σχετικά με αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας σε εγκύους με COVID-19, με ισχυρότερη συσχέτιση κατά την περίοδο που κυριαρχούσε η παραλλαγή Delta από ό,τι κατά την περίοδο πριν από αυτήν. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ενημερώσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη ή τα αποτελέσματα για εγκυμονούντα/επίτοκα άτομα με HIV και COVID-19 καθώς τα δεδομένα παραμένουν περιορισμένα.
 • Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όλα τα έγκυα και θηλάζοντα άτομα, καθώς και σε όσους/ες και όσα προγραμματίζουν εγκυμοσύνη.

Για παιδιά με HIV:

 • Τα πάνελ ενημέρωσαν την επιδημιολογία της σοβαρότητας του COVID-19 στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου στα παιδιά (MIS-C), και πρόσθεσαν νέες αναφορές και συνδέσμους σε σχετικές πηγές.
 • Η καθοδήγηση περιλαμβάνει πλέον συστάσεις εμβολίου COVID-19 για παιδιά με HIV, με συνδέσμους σε σχετικές πηγές CDC. Οι εγκρίσεις, οι εξουσιοδοτήσεις και η δοσολογία των εμβολίων διαφέρουν ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και τον κατασκευαστή του εμβολίου.
 • Τα πάνελ σημειώνουν ότι ορισμένα mAb anti-SARS-CoV-2 είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του EUA για θεραπεία και για προφύλαξη PrEP και μετά την έκθεση κατά του COVID-19 σε βρέφη και παιδιά με HIV. Η καταλληλότητα και οι ενδείξεις για mAbs anti-SARS-CoV-2 εξελίσσονται διαρκώς. Οι ιστότοποι του CDC και του FDA και οι κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας για τον COVID-19 θα πρέπει να αναθεωρηθούν για ενημερώσεις.
 • Η οδηγίες σημειώνουν ότι η ρεμδεσιβίρη είναι πλέον εγκεκριμένη από τον FDA για τη θεραπεία του COVID-19 σε παιδιά ηλικίας ≥ 12 ετών και βάρους τουλάχιστον 40 κιλών και είναι διαθέσιμη σύμφωνα με τις EUA για τη θεραπεία του COVID-19 σε παιδιά ηλικίας <12 ετών και βάρους ≥3,5 κιλό.

Διαβάστε την πλήρη Οδηγία για τον COVID-19 και τα άτομα με HIV.
Για να δείτε ή να κατεβάσετε τις οδηγίες, ανατρέξτε στην ενότητα Guidance for COVID-19 and People with HIV στον ιστότοπο του Clinical Info:

https://clinicalinfo.hiv.gov/en/guidelines/guidance-covid-19-and-people-hiv/guidance-covid-19-and-people-hiv