Η διεκδίκηση της ορατότητας των τρανς ατόμων οφείλει να συμπεριλαμβάνει τα τρανς άτομα που ζουν με HIV. Κάθε παρέμβαση για τον HIV οφείλει να συμπεριλαμβάνει τα τρανς άτομα.
Όπως αναφέρει το Human Rights Campaign, παρά τα πολλά χρόνια ερευνών γύρω από το HIV/AIDS και τους πληθυσμούς που βάλλονται δυσανάλογα, δεν έχει δοθεί αρκετή σημασία στα τρανς άτομα. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους, τα τρανς άτομα που ζουν με HIV παγκοσμίως έχουν αορατοποιηθεί λόγω της καταγραφής τους βάσει του φύλου που έχει αποδοθεί στη γέννηση – κάτι το οποίο όχι μόνο αποτελεί βίαιη πρακτική που αποσιωπά τις ταυτότητες τους, αλλά και που καθιστά τα τρανς άτομα αόρατα στις αρμόδιες υπηρεσίες, στις διαδικασίες λήψεων αποφάσεων και τους μηχανισμούς διεκδικήσεων γύρω από την πρόληψη και τη θεραπεία για τον ΗΙV.
To CDC επιβεβαιώνει πως η τρανσφοβία, το στίγμα και ο ρατσισμός είναι αυτά που επηρεάζουν αρνητικά τα περιστατικά υψηλού κινδύνου, τη γνώση ενός τρανς ατόμου για το HIV status του και άλλες απαραίτητες υπηρεσίες για τα τρανς άτομα.
Ως αποτέλεσμα των διακρίσεων που δέχονται παγκοσμίως, το ρίσκο έκθεσης στον ιό του HIV υπολογίζεται πολύ υψηλότερο για τα τρανς άτομα και ειδικά για τις τρανς γυναίκες σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί το δυσανάλογο ρίσκο έκθεσης στον ιό και τα εμπόδια πρόσβασης στην περίθαλψη.
Δυστυχώς, οι επαγγελματίες υγείας συχνά δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες συμπερίληψης των τρανς ατόμων και δεν έχουν εξοικείωση με τα θέματα γύρω από την ταυτότητα φύλου με κίνδυνο περαιτέρω τραυματισμού, στιγματισμού και αποκλεισμού των ατόμων που χρειάζονται τις υπηρεσίες τους.
Η απλοποίηση και απρόσκοπτη πρόσβαση στη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου (δηλαδή τη διόρθωση των επίσημων εγγράφων) αλλά και η πλήρης πρόσβαση στη διαδικασία επιβεβαίωσης φύλου (και η κάλυψή της μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας) θα βοηθούσε στην αναχαίτιση της ευαλωτότητας των τρανς ατόμων στον ιό του HIV καθώς παρατηρείται πως όταν αυτές οι ανάγκες δεν καλύπτονται, τα τρανς ατόμα είναι λιγότερο πιθανό να συνδέονται με υπηρεσίες πρόληψης και περίθαλψης για τον HIV μεταξύ άλλων σοβαρών επιπτώσεων για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Σημειώνουμε ακόμη, πως η Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη να μιλήσουμε για την πρόσβαση των τρανς ατόμων στην κοινωνική ζωή:
Τα τωρινά επίσημα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας επιβάλλουν τη συχνή επίδειξη επίσημων εγγράφων ταυτοποίησης – μία διαδικασία τραυματική και πιθανώς επικίνδυνη για πολλά τρανς άτομα των οποίων τα επίσημα έγγραφα δεν αντιστοιχούν με την ταυτότητα και έκφραση φύλου τους.
Ιστορίες Τρανς Ατόμων που ζουν με HIV:
Τέλος, η μέρα σήμερα μας καλεί να ενισχύσουμε την ορατότητα των τρανς ατόμων, και εμείς σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε τις βιωματικές ιστορίες τρανς ατόμων που ζουν με HIV στη σειρά βίντεο του Positively Trans:
https://www.youtube.com/playlist… Προτεινόμενες ταινίες/ντοκιμαντέρ:
Σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε:
Τέλος, ανατρέχουμε:
- Μάρτιος 2022: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών, η Άννα Κουρουπού, διευθύντρια του Red Umbrella Athens, ήταν καλεσμένη στο κανάλι Kontra Channel και μίλησε για τη σημασία της τρανς συμπερίληψης, της πολλαπλής ευαλωτότητας των τρανς ατόμων της πρόσβασης στην εργασία και την εκπαίδευση, της αποδοχής της οικογένειας και για τον ρόλο της Πολιτείας και της παιδείας: https://youtu.be/THR3485EBrM
- Οκτώβριος 2021: Αποχαιρετάμε τη Μαρίνα Γαλανού, μία εμβληματική προσωπικότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που συνεισέφερε για δεκαετίες στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων, την αυτό-οργάνωση και ορατότητα των τρανς ατόμων: https://avmag.gr/…/h-marina-galanoy-den-einai-pia…/
- Σεπτέμβριος 2021: Συζήτηση για την τρανς ορατότητα στον κινηματογράφο με τη συμμετοχή της Άννας Κουρουπού και της Ερωφίλης Κόκκαλη: https://www.facebook.com/watch/?v=3176102332626960