20 Απριλίου 2022

Xαιρετίζουμε την εξαγγελία για τη συμπερίληψη των οροθετικών ατόμων στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Εικόνα για το άρθρο “Xαιρετίζουμε την εξαγγελία για τη συμπερίληψη των οροθετικών ατόμων στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή”

Η Θετική Φωνή χαιρετίζει την εξαγγελία του Υπουργού Υγείας για τη συμπερίληψη των οροθετικών ατόμων στις διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών» που διοργανώθηκε από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας τη Δευτέρα 18 Απριλίου δήλωσε: «Στο επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει και θα αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θα ενεργοποιήσουμε και θα υλοποιηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει τη δημιουργία μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για άτομα με HIV». Όπως εξήγησε, παρόλο που η επιστημονική δυνατότητα υπάρχει, το δημόσιο σύστημα δεν την παρέχει μέχρι τώρα, γεγονός που συνιστά διάκριση για τους πολίτες που ζουν με HIV στην Ελλάδα.

Η συμπερίληψη των ατόμων που ζουν με ΗΙV στις υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ένα σημαντικό βήμα και έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης άρσης του αποκλεισμού των ατόμων που ζουν με HIV από την παιδοθεσία τον Δεκέμβριο του 2021 (διαβάστε εδώ τη σχετική μας ανακοίνωση: ​​https://positivevoice.gr/9040).

“Δικαίωμα στην οικογένεια” σημαίνει, ακόμη, πως πρέπει να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό χωρίς διακρίσεις ως προς την οροθετικότητα, την ασφάλιση ή την υπηκοότητα. Θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική καθολικής πρόσβασης στη θεραπεία και τη περίθαλψη.

Προϋπόθεση μίας επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του ΗΙV θα αποτελέσει η υιοθέτηση και υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον HIV που έχει ήδη εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό.

Παρακολουθήστε εδώ ολόκληρη την εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών: https://bit.ly/PatientsRightsDay22