3 Μαΐου 2022

Ενόψει της δικαστικής απόφασης: Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για τον Ζακ Κωστόπουλο

Εικόνα για το άρθρο “Ενόψει της δικαστικής απόφασης: Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για τον Ζακ Κωστόπουλο”

Σήμερα, συνεχίζεται η δίκη των κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Λίγο πριν βρεθούμε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (9πμ, Δέγλερη 4), κοινοποιούμε την ανακοίνωση του Justice4ZakZackie και την έκκληση της μητέρας του Ζακ:

Αρχικά αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ το επόμενο στάδιο της δίκης είναι η έκδοση απόφασης.
Δεδομένου ότι έχουν απομείνει αγορεύσεις από 2 μόνο συνηγόρους υπεράσπισης, είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο η απόφαση του δικαστηρίου να ανακοινωθεί την ίδια μέρα.
Καλούμε σε συγκέντρωση έξω από το ΜΟΔ (Δέγλερη 4) στις 09.00 καθώς επιτέλους Η ΏΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ έφτασε μετά από 3,5 χρόνια αναμονής.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η έκκληση της μητέρας του Ζακ:

Πρώτα είδαμε τις φριχτές, απάνθρωπες σκηνές. Τη βία, το μίσος, την οργή, το ρατσισμό, τα γυαλιά, τα αίματα.
Μετά διαβάσαμε τα ψέματα, τις κατηγορίες, την κάλυψη ευθυνών, τις δικαιολογίες, τη λάσπη.
Στο δικαστήριο ακούσαμε τις προσβολές, τις αναλήθειες, τις απειλές, τις ειρωνείες.
Όλο αυτόν τον καιρό μας πλησίασαν και μας άγγιξαν άνθρωποι που στάθηκαν στο πλευρό μας, μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους, τη γνωριμία ή τη φιλία με το παιδί μας. Έφτιαξαν πανό, τραγούδια, συνθήματα, ελπίδες για δικαίωση και αποκατάσταση της αλήθειας.
Τώρα ήρθε η ώρα της απονομής δικαιοσύνης.
Είναι η ώρα που θα ακούσουμε τη συγγνώμη που δεν ακούσαμε από τους κατηγορουμένους.
Η ώρα που θα απαλύνει ο πόνος μας και θα νιώσουμε πολίτες ενός δημοκρατικού κράτους.
Που θα στείλουμε το μήνυμα ότι η βία και η εκδικητικότητα δεν έχουν θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία.
Η ώρα που θα αποτρέψουμε όχι τους “επίδοξους ληστές”, αλλά τους επίδοξους δολοφόνους.
Που θα σταθούμε στο ύψος μας σαν κοινωνία και θα αγκαλιάσουμε τα θύματα και τις οικογένειές τους και θα διασφαλίσουμε ότι για τις ζωές που χάθηκαν θα υπάρχει ανάληψη ευθυνών από την πλευρά των πολιτών και την πλευρά της πολιτείας.

Η μαμά του
Ελένη Κωστοπούλου

Η ώρα της απόφασης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Η Θετική Φωνή – Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στην οικογένεια και τα οικεία πρόσωπα του Ζακ Κωστόπουλου, και απαιτεί την απόδοση δικαιοσύνης για τον άδικο, βίαιο και αναίτιο χαμό του συναδέλφου μας, μέλους της Θετικής Φωνής και ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ατόμων που ζουν με HIV.
Όσα αποτυπώθηκαν στη μνήμη μας εκείνη τη μέρα αλλά και το επόμενο διάστημα – η συνέργεια πολλών ατόμων από διαφορετικές θέσεις εξουσίας, η αδράνεια των παρευρισκομένων, μαζί με τις πολλαπλές “δολοφονίες χαρακτήρα” που ακολούθησαν – δε μας ξαφνιάζουν: δουλεύοντας με ευάλωτους πληθυσμούς στο κέντρο της πόλης γνωρίζουμε καλά την ανθρωπογεωγραφία, τους κώδικες και τις δυναμικές εξαθλίωσης που καθιστούν κατ’ ουσίαν κάποιες ζωές λιγότερο σημαντικές από άλλες.
Θρηνούμε την απώλεια του όχι μόνο ως εξίσου σημαντική με οποιουδήποτε άλλου συμπολίτη μας, αλλά οφείλουμε, ακόμη, να αποδώσουμε τιμές για την υπερβατική ζωή του, για τη δυνατή και ασυμβίβαστη φωνή του, για όσα πρέσβευε και όσα ήταν. Ο τρόπος που έζησε ο Ζακ είναι μία πολιτική αντίστασης σε όλα όσα μας σκοτώνουν – σε όλα όσα τραγικά τον σκότωσαν. Θρηνούμε τους πολλαπλούς θανάτους του Ζακ Κωστόπουλου και δεσμευόμαστε πως δε θα ξεχάσουμε ποτέ τα όσα συνεισέφερε. Η ανάμνηση του Ζακ μας δίνει δύναμη – και η άγρια δολοφονία του μας γεμίζει με αίσθημα καθήκοντος να συνεχίσουμε.

Ενόψει της δικαστικής απόφασης, την Τρίτη 3/5/2022 ενώνουμε τις δυνάμεις μας με άλλες οργανώσεις και πρωτοβουλίες, με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

ΑΘΗΝΑ
– 9πμ: Μ. Ο. Δικαστήριο (Δέγλερη 4)
Τοποθεσία: https://goo.gl/maps/QStf6aZvSSnfKa9SA
– 7:30μμ: Μοναστηράκι
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
– 6μμ: Άγαλμα Βενιζέλου
Παρακολουθήστε τις εξελίξεις της δίκης εδώ.