4 Ιουλίου 2022

Yes, We Fuck! Σεξεργασία & Αναπηρία

Εικόνα για το άρθρο “Yes, We Fuck! Σεξεργασία & Αναπηρία”

Στο πλαίσιο του Athens Pride Week 2022 η Θετική Φωνή και το Red Umbrella Athens, διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα “Σεξεργασία και Αναπηρία”.

Άννα Κουρουπού, Αντώνης Ρέλλας, Γρηγόρης Χρυσικός, Σοφία Ρομπόλη

Το βράδυ της Παρασκευής 17 Ιουνίου, βρεθήκαμε στον κινηματογράφο Τριανόν, όπου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Yes, we fuck!” το οποίο ασχολείται με τη σεξουαλικότητα των ανάπηρων ατόμων και μας καλεί να αναστοχαστούμε σχετικά με αορατοποιημένες όψεις της σεξουαλικότητας, την εξιδανίκευση της κανονικότητας και τη σεξουαλική βοήθεια (sexual assistance). Το ντοκιμαντέρ, μεταξύ άλλων, ανοίγει το διάλογο γύρω από την παροχή υπηρεσιών σε ανάπηρες/ους/α και τη σύνδεση μεταξύ των διεκδικήσεων των σεξεργαζομένων και αναπήρων ατόμων.

Την προβολή ακολούθησε συζήτηση με συμμετοχή των: 

  • Αντώνη Ρέλλα (σκηνοθέτης, ανάπηρος ακτιβιστής) από τηνΚίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: “Μηδενική Ανοχή”
  • Δημήτρη Ζώρζου (σεξουαλικός βοηθός και σεξουαλικός θεραπευτής) 
  • Άννα Κουρουπού (διευθύντρια του Red Umbrella Athens – Κέντρο Ενδυνάμωσης Ατόμων που εργάζονται στο σεξ)
  • Γρηγόρη Χρυσικού (Η αναπηρία είναι κουλ / Cool Crips)
  • σε συντονισμό της Ελίζας Γκορόγια (Υπεύθυνη Διεκδίκησης και Επικοινωνίας της Θετικής Φωνής)

Στη συζήτηση αναδείχθηκε η διαθεματικότητα της σεξεργασίας, των δικαιωμάτων των αναπήρων, το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τη σεξεργασία στην Ελλάδα, αλλά και ο αντίκτυπος της σεξουαλικής βοήθειας. Η συμμετοχή του κοινού στη συζήτηση ήταν μαζική και ουσιαστική.

Υπενθυμίζουμε πως ο ισχύων νόμος για τη σεξεργασία στην Ελλάδα καθιστά ουσιαστικά παράνομη τη σεξουαλική βοήθεια καθώς δεν επιτρέπει την παροχή υπηρεσιών στο σπίτι του ατόμου που λαμβάνει τις υπηρεσίες κι άρα εξαιρεί άτομα με περιορισμένη κινητικότητα ή άλλες ανάγκες προσβασιμότητας και αγνοεί (και σε αυτή την περίπτωση) τις πραγματικές συνθήκες της σεξεργασίας εν γένει.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους ομιλητές και ομιλήτριες, τη Σοφία Ρομπόλη και την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος – HFD για την προσφορά της Διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, τη Δάφνη Μπεκιάρη για τη μετάφραση των υποτίτλων στα ελληνικά και την ATLAS E.P. για την προσφορά του υποτιτλισμού cc για κωφά και βαρήκοα άτομα, το Τριανόν για τη φιλοξενία και την τεχνική υποστήριξη και τα άτομα που συμμετείχαν στην εκδήλωση και συζήτηση. Ειδικές ευχαριστίες οφείλουμε στον Αντώνη Ρέλλα για την ουσιαστική βοήθεια και την καθοδήγησή του στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ευελπιστούμε πως καταφέραμε να θίξουμε σημαντικά θέματα, που ως επί το πλείστον απουσίαζαν από το δημόσιο διάλογο, και πως θα ακολουθήσουν περισσότερες τέτοιες εκδηλώσεις και συζητήσεις για τα ζητήματα που μας αφορούν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ “Yes, we fuck!” δωρεάν εδώ: https://vimeo.com/123177395
Διαβάστε περισσότερα για την ανάγκη νομοθετικής αλλαγής γύρω από τη σεξεργασία εδώ: https://redumbrella.org.gr/o-dekalogos-pou-ypagorevi-tin-anagki
Ακολουθήστε τη Μηδενική Ανοχή εδώ: https://www.facebook.com/mideniki.anoxi
Ακολουθήστε τη σελίδα Η Αναπηρία Είναι Κουλ εδώ: https://www.facebook.com/coolcrips