19 Ιουλίου 2022

Συμπερίληψη των οροθετικών ατόμων στις διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Εικόνα για το άρθρο “Συμπερίληψη των οροθετικών ατόμων στις διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής”

Σήμερα αίρεται άλλη μια διάκριση εις βάρος των ατόμων που ζουν με τον HIV. Με το άρθρο 15 του νομοσχεδίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το οποίο υπερψηφίστηκε από το σύνολο των κομμάτων του Κοινοβουλίου, δίνεται πλέον η δυνατότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα οροθετικά άτομα. 

Το νομοσχέδιο αναμορφώνει το πλαίσιο για την ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις και τα επιστημονικά δεδομένα. Όπως επισήμανε και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, υπάρχουν «ειδικές ομάδες πολιτών προς τις οποίες η Πολιτεία οφείλει να στρέψει το ενδιαφέρον της, γιατί κάθε αδικία οφείλει να αφορά όλους μας, όλη την κοινωνία. […] Έτσι, ιδρύεται μονάδα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζας κρυοσυντήρησης ειδικά για τους HIV-οροθετικούς συμπολίτες μας». 

Η σχετική διάταξη είχε εξαγγελθεί από τον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών» και έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης άρσης του αποκλεισμού των ατόμων που ζουν με HIV από την τεκνοθεσία. Διορθώνονται έτσι αδικίες που υφίσταντο επί δεκαετίες, οι οποίες βασίζονταν σε απαρχαιωμένα ιατρικά δεδομένα και συνέβαλαν στη διαιώνιση του στίγματος γύρω από τον HIV. 

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει επίσης υποσχεθεί προς τη Θετική Φωνή να εξετάσει περιστατικά διακρίσεων στην παροχή υπηρεσιών υγείας που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό προς οροθετικά άτομα, ιδιαιτέρως για άτομα χωρίς ασφάλιση ή ελληνική ιθαγένεια.

Τέλος, ως Θετική Φωνή εκφράζουμε τη βαθύτατη ικανοποίησή μας για την αναγνώριση και προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ίντερσεξ προσώπων, με την απαγόρευση παρεμβατικών και κακοποιητικών ιατρικών πράξεων σε άτομα κάτω των 15 ετών και, κατ’ επέκταση, τη διασφάλιση των συνθηκών που θα επιτρέπουν την ανεμπόδιστη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.