10 Οκτωβρίου 2022

I’M POSITIVE 2022 | Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 20.30

Εικόνα για το άρθρο “I’M POSITIVE 2022 | Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 20.30”

Για πέμπτη χρονιά στη Στέγη, άνθρωποι με αληθινές ιστορίες μιλούν για την αποδοχή και την αγάπη ενάντια στο στίγμα και στην προκατάληψη. Η ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιείται στην Κεντρική Σκηνή, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, με τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

«Η ασθένεια είναι φυσικό κακό και όχι ηθικό» είχε δηλώσει η νοσηλεύτρια Μαρία Γκίκα στο I’m positive του 2021, αποτυπώνοντας σε μια φράση τη δαιμονοποίηση της σεξουαλικότητας, αλλά και την ενοχή που δυστυχώς είναι συχνά συνδεδεμένη με τη διάγνωση HIV. Στη φετινή συζήτηση πρωταγωνιστούν η αποδοχή και η αγάπη, που ξεκινούν μέσα από τον πυρήνα της οικογένειας για να διοχετευτούν στην κοινωνία. Άτομα, οροθετικά και μη, ανεβαίνουν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, αφηγούνται τις προσωπικές ιστορίες τους και φωτίζουν τις διαφορετικές όψεις του HIV, αναδεικνύοντας πως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν πλέον τα άτομα τα οποία ζουν με τον ιό είναι οι διακρίσεις και η άγνοια της κοινωνίας.

Πιο ανοιχτό από ποτέ, το φετινό I’m positive αγκαλιάζει κάθε θετική φωνή που επιλέγει να μοιραστεί αληθινές ιστορίες συμπερίληψης. H Mαρία με τη μητέρα της μιλούν για τη διαδικασία αποδοχής μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας. Ο Γιώργος με την Ειρήνη, που μεγάλωσαν σε κλειστά και ομοφοβικά περιβάλλοντα, φωτίζουν τη δύναμη της φιλίας που μπορεί να νικήσει το στίγμα και την προκατάληψη, αποδεικνύοντας ότι την οικογένεια που θέλουμε να έχουμε δίπλα μας την επιλέγουμε. Η Αμαλία και η Δήμητρα, μητέρες τρανς εφήβων, βάζουν τα παιδιά τους πάνω από τον εαυτό τους και συζητούν ανοιχτά για τη δύναμη και την υπομονή που απαιτεί μια τέτοια αλλαγή, αλλά και για τη σημασία της ενημέρωσης των γονέων πάνω σε ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ο Διονύσης, ένα τρανς αγόρι, μαζί με τον πατέρα του αγκαλιάζουν τις επιλογές των ατόμων και αναδεικνύουν τη σημασία της στήριξης από την οικογένεια. Τη συζήτηση συντονίζουν η Λυδία Παπαϊωάννου και ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

Στις 13 Οκτωβρίου μιλάμε ανοιχτά για το στίγμα που υπάρχει ακόμη στις σχέσεις, στη δουλειά και στην κοινωνία. Για όσα έχουν με κόπο κατακτηθεί και όσα πρέπει ακόμη να γίνουν. Μαζί διεκδικούμε να μην υποφέρει κανένα άτομο από τα ταμπού, την άγνοια και τις ανισότητες.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες και κάντε κράτηση θέσης ΕΔΩ.