7 Δεκεμβρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2022 – Απολογισμός δράσεων

Εικόνα για το άρθρο “Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2022 – Απολογισμός δράσεων”

Η 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα AIDS  αποτελεί τη σημαντικότερη ημέρα της χρονιάς για το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή με κορύφωση των προσπαθειών ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προαγωγής της πρόληψης και της σεξουαλικής υγείας. Φέτος, οι δράσεις του Συλλόγου αγκάλιασαν και 14 πόλεις, εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Νωρίς το πρωί, υποδεχτήκαμε στα γραφεία μας στην Αθήνα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνάντησε και συνομίλησε με ανθρώπους που ζουν με HIV. Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε για τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με τη ρητή απαγόρευση των διακρίσεων στο χώρο της εργασίας για τα άτομα που ζουν με HIV , την υιοθέτηση της PrEP (προφύλαξη πριν την έκθεση) στην Ελλάδα αλλά και τα προβλήματα που αφορούν τις Μονάδες Λοιμώξεων.

Ο Πρωθυπουργός άκουσε από μέλη της Θετικής Φωνής και εκπροσώπους ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι χρήστες/χρήστριες ουσιών, τα άτομα που εργάζονται στο σεξ και οι πρόσφυγες, το πώς είναι να ζεις με τον HIV και πώς ο ιός επιβαρύνει τη ζωή τους. Παρουσιάστηκε, επίσης, μια αναδρομή των πέντε ετών της καμπάνιας “I’M POSITIVE” που οργανώνουν το Ίδρυμα Ωνάση και η Θετική Φωνή για την καταπολέμηση του στίγματος.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είχα ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα από την εποχή που σας είχα επισκεφτεί ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης. Θεωρούσα ότι έχουμε πραγματικά τη δυνατότητα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και να κάνουμε και εδώ μια σειρά από κινήσεις που να μπορέσουν να αυξήσουν, όπως λέτε, την ορατότητα του τι σημαίνει κανείς σήμερα να ζει με τον ιό. Κυρίως να αντιμετωπίσει τις προκαταλήψεις και το στίγμα. Να ενημερώσει την κοινή γνώμη για την τεράστια πρόοδο της επιστήμης ως προς το ζήτημα της αντιμετώπισης. Και βέβαια χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μπορέσαμε και ψηφίσαμε – για εμένα η πιο σημαντική πρωτοβουλία – το νόμο κατά των διακρίσεων.»

Από τις 11.00 ως τις 15.00 στην Πλατεία Μοναστηρακίου η ομάδα του Κέντρου Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας Ath Checkpoint παρείχε δωρεάν, γρήγορες και εμπιστευτικές εξετάσεις για τον HIV συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία της Θετικής Φωνής, της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) με σύνθημα “Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο”. Η φετινή καμπάνια, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, στόχευε στο να προκαλέσει άμεσα το ενδιαφέρον για να μάθει κανείς περισσότερα για τη διαδικασία του διαγνωστικού ελέγχου HIV, για την οποία αρκεί ένα τσίμπημα στο δάχτυλο. Υιοθετήθηκε μια τολμηρή και προκλητική προσέγγιση, ώστε να τραβήξει την προσοχή όσο το δυνατό περισσότερων ανθρώπων, και το ζητούμενο επετεύχθη.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Α. Τσίπρας, επισκέφθηκε το περίπτερο μας και συνομίλησε με εθελοντές/τριες και εργαζόμενους/ες από τη Θετική Φωνή, εξετάστηκε για HIV και έστειλε το δικό του μήνυμα κατά του στίγματος και των διακρίσεων, προωθώντας την τακτική εξέταση, την πρόληψη και την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας. Ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «Ένα τσίμπημα. Μία νίκη της ζωής. Γιατί η μάστιγα των δεκαετιών του 1980 – 90, που μας στέρησε τόσους άξιους νέους ανθρώπους, σήμερα αντιμετωπίζεται. Και ο έλεγχος, η πρόληψη, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σπίτι και στο σχολείο είναι οι ασπίδες μας.»

Περαιτέρω, εκτός και από την μαζική προσέλευση του κοινού, το περίπτερό μας επισκέφτηκαν οι: Νικόλας Γιατρομανωλάκης (Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού), Γιώργος Σταμάτης (Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας), Παύλος Χρηστίδης (Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ.), Γιάννης Βήκας (Αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ.), Κατερίνα Γκαγκάκη (Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων), Μανόλης Καλαμπόκας (Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αθηναίων), Πηνελόπη Αναστασοπούλου (παρουσιάστρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια), Ηλιάνα Παπαγεωργίου (μοντέλο, παρουσιάστρια), Μαριάννα Τουμασάτου (ηθοποιός), Πέτρος Λαγούτης (ηθοποιός), Αποστόλης Τότσικας (ηθοποιός), Μαρία Κορινθίου (ηθοποιός, παρουσιάστρια), Γιάννης Στάνκογλου (ηθοποιός), Ρούλα Ρέβη (φωτογράφος), Γιώργος Παπαδάκης (δημοσιογράφος), Μαρία Αναστασοπούλου (δημοσιογράφος), Ρίτσα Μπιζόγλη (δημοσιογράφος) και Σπύρος Σαπουνάς (Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας – ΕΟΔΥ). Όλες και όλοι μαζί έστειλαν ηχηρό μήνυμα για τη σημασία της εξέτασης HIV και για να δώσουν τέλος στο φόβο της εξέτασης και στο στίγμα.

Στη δράση καθοριστική ήταν η βοήθεια της ομάδας εθελοντισμού της Θετικής Φωνής καθώς και της ομάδας εθελοντών και εθελοντριών της Vodafone Greece, οι οποίες ενημέρωναν το κοινό σχετικά με τη διαδικασία της εξέτασης καθώς και για τον HIV, διανέμοντας παράλληλα ενημερωτικά φυλλάδια και δωρεάν προφυλακτικά. Τις/τους ευχαριστούμε όλες/όλους θερμά.

Στη Θεσσαλονίκη η προγραμματισμένη δράση testing στην Πλατεία Αριστοτέλους ακυρώθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά το Thess Checkpoint (όπως και το Ath Checkpoint) παρέμεινε ανοιχτό από τις 12.00 ως τις 20.00 υποδεχόμενο το κοινό χωρίς την προϋπόθεση προγραμματισμένου ραντεβού. Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας το Ath Checkpoint και το Thess Checkpoint παρείχε συνολικά 227 εξετάσεις για HIV.

Παράλληλα, ομάδες εθελοντριών και εθελοντών πραγματοποίησαν δράσεις πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης για τον HIV σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Κεφαλονιά, Κομοτηνή, Κω, Λαμία, Λάρισα, Ορεστιάδα, Πάτρα, Ρόδο και Σέρρες. Τα μηνύματα της Θετικής Φωνής με αυτό τον τρόπο έφτασαν σε όλη την Ελλάδα και ευχαριστούμε θερμά όλα τα άτομα που συνεισέφεραν.

Στις 18.00 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Πλατεία Μοναστηρακίου στην Αθήνα για να θυμηθούμε και αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλα τα άτομα που χάθηκαν μέσα στα 41 χρόνια της ιστορίας του HIV/AIDS. Κατά τη διάρκεια της δράσης ανάψαμε κεριά στο σχήμα της κόκκινης κορδέλας, που έχει καθιερωθεί ως σύμβολο ανάμνησης για την παγκόσμια αυτή ημέρα. Η αντίστοιχη δράση στη Θεσσαλονίκη δεν πραγματοποιήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά μεταφέρθηκε σε εσωτερικό χώρο.

Παράλληλα, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και μετά, μέλη και εργαζόμενοι/ες του Συλλόγου εμφανίστηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να τεθεί ξανά στο δημόσιο διάλογο το θέμα του HIV και οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο. Μεταξύ άλλων, υπήρξαν εμφανίσεις, συνεντεύξεις ή καταχωρήσεις στον ΑΝΤ1, τον ALPHA, τον ΣΚΑΙ, το OPEN, την ΕΡΤ, την Κρήτη TV, το TV100, τον Pride 98.6, τo Αθήνα 9,84, τον ΣΚΑΙ 100.3, το Alpha Radio 989, το Shape, το Popaganda, το OW.gr, το LIVEIT.gr, το Istorima, το NEWS247.gr, το Ygeiamou.gr και το ItsEstella.com.

Στόχος της Θετικής Φωνής είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων που ζουν με HIV, η άρση των διακρίσεων που υφίστανται σε πολλαπλά επίπεδα και η εξάλειψη του στίγματος. Ως Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος θα συνεχίζουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Φωτογραφίες από Πλατεία Μοναστηρακίου: Γιάννης Μποζιάρης, Εμμανουέλα Μπουρμπουχάκη – Photoshop Company, Βικτωρία Λαβράνου – Photography