9 Δεκεμβρίου 2022

Μιλάμε για τον HPV (ιός των κονδυλωμάτων). Πρόληψη και διάγνωση. 

Εικόνα για το άρθρο “Μιλάμε για τον HPV (ιός των κονδυλωμάτων). Πρόληψη και διάγνωση. ”

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή και τα Κέντρα Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint διοργανώνουν συζήτηση για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV – κονδυλώματα) την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 18.00.

Δεδομένου ότι η γνώση είναι πολύτιμη, πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε σχετικά με τον HPV και τα κονδυλώματα, που άλλωστε σίγουρα (πρέπει να) μας αφορούν;

Ο HPV είναι ιός που μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και αποτελεί τη συχνότερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη. Αφορά όλο το σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ υπολογίζεται πως μέχρι και το 70% του κόσμου έχει ενεργή ή λανθάνουσα λοίμωξη από κάποιον από τους σχεδόν 200 τύπους, πιθανότατα χωρίς να το γνωρίζει. Το προφυλακτικό δεν εγγυάται απόλυτη προστασία, αφού ο ιός μεταδίδεται εύκολα μέσω της δερματικής επαφής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και στην ανάπτυξη τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και του πρωκτού.

Με τη συμμετοχή του Κωνσταντίνου Πρωτοπαπά (Παθολόγου με εξειδίκευση στις λοιμώξεις και Επιστημονικού Συνεργάτη στη Δ’ Παθολογική Κλινική του ΠΓΝ “Αττικόν) και του Σταύρου Σταματόπουλου (Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου) θα συζητήσουμε ανοιχτά, απλά και συμπεριληπτικά για τον HPV, το πώς μεταδίδεται, τους τρόπους πρόληψης καθώς και για τη σημασία του εμβολιασμού και των τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων. Θα μιλήσουμε, επίσης, για το πώς επηρεάζει η λοίμωξη HIV τη σοβαρότητα της λοίμωξης HPV, για τη σεξουαλική υγεία γενικότερα και για τη σπουδαιότητα της πρόληψης. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 18.00 στο κοινοτικό κέντρο της Θετικής Φωνής, Positive Hub (Πιττάκη 4, ισόγειο, Αθήνα), ενώ η συζήτηση θα διεξάγεται παράλληλα και στο Bau’s bar στη Θεσσαλονίκη (Πλατεία Ναυαρίνου 5) με ταυτόχρονη σύνδεση των δύο τοποθεσιών. Σας περιμένουμε σε μια ιδιαίτερα σημαντική συζήτηση που αξίζει να παρακολουθήσετε.