17 Ιανουαρίου 2023

Παρακολουθήστε τη συζήτηση για τον HPV (14/12/2022)

Εικόνα για το άρθρο “Παρακολουθήστε τη συζήτηση για τον HPV (14/12/2022)”

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή και τα Κέντρα Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint διοργάνωσαν συζήτηση για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV – κονδυλώματα) στο κοινοτικό κέντρο της Θετικής Φωνής, Positive Hub.

Με τη συμμετοχή του Κωνσταντίνου Πρωτοπαπά (Παθολόγου με εξειδίκευση στις λοιμώξεις και Επιστημονικού Συνεργάτη στη Δ’ Παθολογική Κλινική του ΠΓΝ “Αττικόν) και του Σταύρου Σταματόπουλου (Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου) συζητήσαμε απλά και συμπεριληπτικά για τον HPV, το πώς μεταδίδεται, τους τρόπους πρόληψης, τον εμβολιασμό και τη σημασία του, αλλά και τις διαθέσιμες διαγνωστικές εξετάσεις.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της MSD Greece και της Roche Hellas.

Παρακολουθήστε την στο κανάλι της Θετικής Φωνής στο YouTube.

Ο HPV είναι κάτι που σίγουρα (πρέπει να) μας αφορά. Πρόκειται για ιό που μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και αποτελεί τη συχνότερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη. Αφορά όλο το σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ υπολογίζεται πως μέχρι και το 70% του κόσμου έχει ενεργή ή λανθάνουσα λοίμωξη από κάποιον από τους σχεδόν 200 τύπους, πιθανότατα χωρίς να το γνωρίζει. Το προφυλακτικό δεν εγγυάται απόλυτη προστασία, αφού ο ιός μεταδίδεται εύκολα μέσω της δερματικής επαφής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και στην ανάπτυξη τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και του πρωκτού.