29 Μαΐου 2015

ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ HIV/AIDS

Εικόνα για το άρθρο “ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ HIV/AIDS”

Η λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων αμέσως μόλις διαγνωστεί κάποιος θετικός στον ιό HIV μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο θνησιμότητας, όπως και την πρόκληση επιπλοκών, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης και σημαντικότερης έρευνας στο χώρο του HIV που χρηματοδότησε το «National Institute of Health» (NIH) της Αμερικής και ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015.

Το κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας συμπυκνώνεται στη φράση “όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα” καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 53% της νοσηρότητας σοβαρών ασθενειών και θανάτων, με το αυτονόητο οικονομικό όφελος για κάθε Σύστημα Υγείας.

Η συγκεκριμένη έρευνα απαντά με τον πλέον σαφή τρόπο στο κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί επί 19 χρόνια τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, δηλαδή πότε ακριβώς πρέπει να ξεκινά η λήψη των επαναστατικών φαρμάκων που άλλαξαν το πρόσωπο του AIDS το 1996 και κατέστησαν τον ΗIV μία χρόνια νόσο.

Η ευρεία και γενικευμένη χορήγηση φαρμάκων για λόγους δημόσιας υγείας, πριν τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, θεωρούνταν καταπάτηση της αυτονομίας και δυνητικά των συμφερόντων και της υγείας του ίδιου του ασθενούς λόγω των παρενεργειών, ακόμη και των πλέον εξελιγμένων σημερινών φαρμάκων. Αλλά πλέον αποδείχθηκαν ως περισσότερο επιβλαβείς οι επιπτώσεις του ίδιου του ιού από την πρώτη κιόλας μέρα. Σήμερα είμαστε ανακουφισμένοι ότι το αγαθό της Δημόσιας Υγείας είναι απολύτως ευθυγραμμισμένο και με εκείνο του ασθενούς.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» καλεί το Υπουργείο Υγείας σε ευθυγράμμιση και συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, να λάβουν σοβαρά υπόψη τα στοιχεία της έρευνας στην κατεύθυνση της προστασίας του αγαθού της υγείας των ανθρώπων που ζουν με HIV, αλλά κυρίως της προάσπισης του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας υγείας, πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι η εξέταση και η λήψη ή μη της αγωγής παραμένουν αναφαίρετο ατομικό δικαίωμα. Οι υποδείξεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας ότι στην περίπτωση του HIV η θεραπεία είναι συνώνυμο της πρόληψης με δεδομένο ότι η πρώιμη λήψη της όχι μόνο βελτιώνει την υγεία των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, αλλά ταυτοχρόνως μειώνει το ιικό φορτίο και συνεπώς τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV, θα πρέπει να γίνουν η πυξίδα μας για τη σταδιακή εξάλειψη των νέων μολύνσεων.