Συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη είχε την Τρίτη 21 Μαρτίου αντιπροσωπεία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας.
Στη συνάντηση εργασίας συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των οροθετικών ατόμων και η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας των δύο πλευρών, σε συνέχεια και της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το Μάιο του 2016 με τίτλο “HIV/AIDS & Διακρίσεις: Εντοπίζοντας το στίγμα του στίγματος”.
Ένα από τα κύρια θέματα της ατζέντας ήταν επίσης η πρωτοβουλία της “Θετικής Φωνής” και του “Red Umbrella Athens” να συντάξουν ένα προτεινόμενο σχέδιο νόμου για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που περιβάλει την εργασία στο σεξ στην Ελλάδα.
Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο σεξ αποτελούν μία από τις πιο περιθωριοποιημένες και ταυτόχρονα πιο ευάλωτες στον HIV και σε άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κοινωνικές ομάδες στη χώρα μας. Με το νόμο 2734/1999, ο νομοθέτης ουσιαστικά καθιστά εξαιρετικά δυσχερή τη νόμιμη εργασία στο σεξ, καθώς λόγω τον χωροταξικών και άλλων περιορισμών και της απαγόρευσης εργασίας σε ξενοδοχεία, λειτουργούν νόμιμα μόνο 10 χώροι παροχής υπηρεσιών σεξ από τους συνολικά 525 χώρους, σύμφωνα με έρευνα του Πάντειου Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πάνω από 12.000 γυναίκες είναι εργαζόμενες στο σεξ στην Αττική και ωθούνται στην παρανομία, καθώς απαγορεύεται η ανεύρεση πελατών στο δρόμο, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του HIV/AIDS, απαιτείται μεταξύ άλλων υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής ενσωμάτωσης και συμπερίληψης αποκλεισμένων και περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων όπως οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο σεξ. Στην κατεύθυνση αυτή, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου για την εργασία στο σεξ στην Ελλάδα στα ευρωπαϊκά πρότυπα, με σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Για τους παραπάνω λόγους, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος προωθεί ένα νέο σχέδιο νόμου ως μία αφετηρία για έναν ειλικρινή, ανοιχτό και στοχευμένο δημόσιο διάλογο για την εργασία στο σεξ. Ταυτόχρονα, καλέσαμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να στηρίξει και να ενισχύσει τη συγκεκριμένη προσπάθεια.