4 Δεκεμβρίου 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ AIDS 2017: ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εικόνα για το άρθρο “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ AIDS 2017: ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ”

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» και το AHF Europe τίμησαν και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, με μία σειρά από εκδηλώσεις και δράσης ευαισθητοποίησης του κοινού.

Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, η “Θετική Φωνή” και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS παρέθεσαν συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους. Την εκδήλωση προλόγισε η Δημοσιογράφος – Εκδότρια και Διευθύντρια των ιστοσελίδων «the TOC» και «woman TOC» Έλλη Στάη. Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, Λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, η Πρόεδρος του Συνεδρίου Δήμητρα Παρασκευά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας Νίκος Δέδες.

“Βρισκόμαστε σήμερα 33 χρόνια μετά από τότε που μάθαμε ότι στη χώρα μας υπάρχει αυτό το πρόβλημα και πρέπει να ζούμε μαζί του”, ανέφερε η Ελλη Στάη προλογίζοντας τη συνέντευξη τύπου. “Τι ακριβώς κάνουμε στην καθημερινότητά μας και τι γίνεται στον τομέα της πρόληψης, της αντιμετώπισης και της καταστολής; Η ζωή μας περικλείεται σε λέξεις που σηματοδοτούν πράξεις: Φόβος, αλληλεγγύη, στήριξη, ενθάρρυνση, γνώση ευαισθησία, ενσυναίσθηση… Δεν ξέρω ακριβώς τι έχει γίνει από τότε μέχρι τώρα – αυτά θα σας τα πουν οι ειδικοί. Ο φόβος, όμως, δεν έχει ξεριζωθεί. Κι αυτό τον φόβο πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Ας στηρίξουμε, λοιπόν, την προσπάθεια όλων όσων δουλεύουν σε συνθήκες δύσκολες, ας διώξουμε το φόβο, ας “σπάσουμε” τα περιθώρια (όπου μπορεί να ζουν κάποιοι συνάνθρωποι μας), κι ας δείξουμε αλληλεγγύη στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα”, κατέληξε.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εμπόδια και οι προκλήσεις για την επίτευξη του στόχου 90-90-90 του UNAIDS μέχρι το 2020, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η διασφάλιση της απρόσκοπτης και καθολικής πρόσβασης των οροθετικών ατόμων στην ιατρική φροντίδα, στις εξετάσεις και στα φάρμακά τους, οι συνθήκες στις Μονάδες Λοιμώξεων, η προαγωγή της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης, η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) και η εξάλειψη του στίγματος που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV. Συγχρόνως παρατέθηκαν τα νεότερα δεδομένα για την HIV λοίμωξη (επιδημιολογικά και θεραπευτικά), τα δεδομένα του 29ου Πανελληνίου Συνεδρίου καθώς και οι δραστηριότητες της Ε.Ε.Μ.Α.Α. και της “Θετικής Φωνής”.

Η “Θετική Φωνή” διοργάνωσε επίσης το φεστιβάλ ταινιών «CINEMA plus: Το HIV/AIDS στον κινηματογράφο», το οποίο έλαβε χώρα στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο «Τριανόν» στην Αθήνα και την 1η Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Από τον αγώνα τον οροθετικών ατόμων για επιβίωση στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, στη νέα σημερινή πραγματικότητα που o HIV είναι πλέον μία χρόνια νόσος, οι ανθρώπινες ιστορίες των ταινιών και των ντοκιμαντέρ του «CINEMA plus» επιχείρησαν να γκρεμίσουν στερεότυπα και μύθους του παρελθόντος, αξιοποιώντας τη μοναδική μαγεία της έβδομης τέχνης, με προβολές και συζητήσεις σχετικές με τα ερεθίσματα που θα προκύπτουν από τις ταινίες. Το φεστιβάλ στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον, τη συμμετοχή και τις θετικές κριτικές του κοινού, σε όλες τις προβολές του τριημέρου.

Το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου, η Βουλή των Ελλήνων και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα και ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη φωταγωγήθηκαν με την κόκκινη κορδέλα που συμβολίζει τον αγώνα για την αντιμετώπιση του AIDS.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 17:30, μέλη και φίλοι της «Θετικής Φωνής» σχημάτισαν με κεριά στην πλατεία Μοναστηρακίου το red ribbon, στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με το AIDS και διένημαν στο κοινό ενημερωτικά φυλλάδια και δωρεάν προφυλακτικά. Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και φέτος στην πλατεία Αριστοτέλους σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλες οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών.

 

Τέλος, η «Θετική Φωνή» και το «AHF Europe» έδωσαν το «παρών» σε 16 συνολικά πόλεις της περιφέρειας, με δράσεις ενημέρωσης και διανομής δωρεάν προφυλακτικών. Σε αυτό το πλαίσιο, εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στην Κέρκυρα, στην Καστοριά, στην Αλεξανδρούπολη, στο Κιλκίς, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στην Πάτρα, στο Ρόδος, στη Σάμο, στα Χανιά, στη Τήνος και στην Τρίπολη.