Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» συμπλήρωσαν πέντε χρόνια παρεμβάσεων στον τομέα της προαγωγής της πρόληψης και της σεξουαλικής αγωγής.
Από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα, οι δομές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και η κινητή μονάδα των «Checkpoint» έχουν διενεργήσει πάνω από 75.000 δωρεάν εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδες Β και C και σύφιλη σε 58.000 ωφελούμενους. Το 45% των ατόμων αυτών δεν είχε κάνει αντίστοιχη εξέταση ποτέ στο παρελθόν. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης και αναβάθμισης αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΝΠΟ, τις δύο προηγούμενες χρονιές (2015-2016), καθώς και το 2017, στα «Checkpoint» καταγράφηκε πάνω από το 30% των νέων διαγνώσεων HIV στη χώρα. To ποσοστό επιτυχούς διασύνδεσης των ατόμων με αντιδρών αποτέλεσμα με το εθνικό σύστημα υγείας ξεπερνά το 95%.
Οι δομές έχουν επίσης διανείμει περισσότερα από 4.000.000 δωρεάν προφυλακτικά σε όλη την Ελλάδα, παρέχουν δωρεάν σύνεργα ασφαλούς χρήσης στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και υλοποιούν καμπάνιες και δράσεις ενημέρωσης του κοινού για θέματα ασφαλέστερου σεξ. Μέσω ενός ευρέος προγράμματος εργασίας στο δρόμο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, προσεγγίζουν και αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και ενδυνάμωσης στη βάση των ομοτίμων με ευάλωτες στον ΗΙV κοινωνικές ομάδες όπως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, εργαζόμενους και εργαζόμενες στο σεξ, τρανς άτομα, κρατούμενους και αποφυλακισμένους και άπορους και άστεγους συμπολίτες μας.
Οι δράσεις στο πεδίο και η δόμηση σχέσεων με τις ομάδες που πλήττονται δυσανάλογα από τον HIV μετουσιώνονται σε μία ευρεία ατζέντα διεκδικήσεων προς την πολιτεία. Κεντρικός στόχος είναι η ολιστική προσέγγιση της νόσου και η διασφάλιση της καθολικής, δωρεάν και απρόσκοπτης πρόσβασης κάθε ατόμου στα μέσα πρόληψης για τον HIV. Σε αυτά περιλαμβάνονται η εξέταση σε εύκολα προσβάσιμο και μη επικριτικό περιβάλλον, η χρήση προφυλακτικού το οποίο θα πρέπει να αποτελεί ένα οικονομικά προσιτό προϊόν και η δυνατότητα χορήγησης προφυλακτικής θεραπείας (PrEP) σε όσους επιθυμούν να λάβουν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμπεριλάβει τα ελληνικά «Checkpoint» ως βέλτιστη πρακτική στις κατευθυντήριες οδηγίες εξέτασης και συμβουλευτικής τον Ιούλιο του 2015. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», σε συνεργασία με το «Aids Healthcare Foundation» (AHF). Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναλάβει την επιστημονική εποπτεία. Στους κύριους χρηματοδότες της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας περιλαμβάνονται οι εταιρείες Abbvie, Bristol-Myers Squibb, Gilead, Elpen, Janssen, MSD, Mylan, Novartis, Roche και ViiV Healthcare-GSK, οι οργανισμοί Open Society Foundations (OSF) και Radcliffe Foundation, το SolidarityNow, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ίδρυμα Λάτση.