Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας» και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας να νομοθετήσει τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης. Το μέτρο είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Σταμάτης Βαρδαρός, σε συνάντηση εργασίας που είχαν διοργανώσει οι δύο σύλλογοι στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, το Δεκέμβριο του 2018.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΤΕΠΝ, περίπου 15.000 χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο πρόγραμμα θεραπείας. Πρόκειται για μία από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για την οποία μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί ελάχιστα και σίγουρα ανεπαρκή μέτρα κοινωνικής μέριμνας και ιατρικής φροντίδας, ενώ αντίθετα συχνά έρχεται αντιμέτωπη με κατασταλτικές πολιτικές που επιτείνουν το πρόβλημα.
Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης είναι μία διεθνής βέλτιστη πρακτική που αντιμετωπίζει το χρήστη ως ισότιμο πολίτη, προστατεύει τη ζωή, την υγεία και την αξιοπρέπειά του και παράλληλα υπηρετεί τα αγαθά της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ασφάλειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το σχέδιο νόμου κινείται πράγματι στη σωστή κατεύθυνση. Οι εκπρόσωποι των δύο συλλόγων είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωσή του νόμου, οι οποίες συμφωνούν με τις θέσεις της Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις ψυχοδραστικές ουσίες, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή:
- Δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης και από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, των οποίων το καταστατικό προβλέπει την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και μείωσης της βλάβης.
- Παροχή δυνατότητας εγγραφής των ωφελούμενων στο Μητρώο Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών, καθώς σε περίπτωση υποχρεωτικότητας του μέτρου δημιουργούνται προσκόμματα στην πρόσβαση των χρηστών στις υπηρεσίες των δομών.
- Το σχέδιο νόμου εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Υγείας να καθορίσει μεταγενέστερα τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των δομών. Προτείνουμε τη συμπερίληψη των βασικών προϋποθέσεων στο παρών νομοσχέδιο, ώστε να διασφαλιστεί μία συμπαγής νομοθετική βάση που θα αποτρέψει μελλοντικά τη συχνή αλλαγή των κανόνων λειτουργίας.
Οι δύο σύλλογοι χαιρετίζουν επίσης τη διακομματική συναίνεση που φαίνεται να επιτυγχάνεται αναφορικά με τη λειτουργία των χώρων εποπτευόμενης χρήσης. Όπως διαφάνηκε και από τη συνάντηση εργασίας που είχε ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης με εκπροσώπους των συλλόγων μας, των χρηστών, της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει τόσο στην επίσκεψη του στα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint το Νοέμβριο του 2018, όσο και στη συνάντησή του λίγες εβδομάδες αργότερα με εκπροσώπους των δύο συλλόγων και οργανώσεων που εκπροσωπούν τους χρήστες, ότι το ζήτημα θα πρέπει να προσεγγισθεί από την πολιτεία βάσει τεκμηρίων της εφαρμογής του στο εξωτερικό, πέρα από προκαταλήψεις και στερεότυπα που αναπαράγουν αναποτελεσματικά μοτίβα αντιμετώπισης.
Αντίστοιχη είναι η στάση για το θέμα τόσο του Κινήματος Αλλαγής, όσο και του Ποταμιού, καθώς και του νυν Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, αλλά και των υποψηφίων δημάρχων Παύλου Γερουλάνου, Νάσου Ηλιόπουλου και Κώστα Μπακογιάννη.