Της Μαρίας Ξανθάκη, Υπεύθυνης Επικοινωνίας & Προάσπισης Δικαιωμάτων, Red Umbrella Athens
Ο Πρωτοβάθμιος Φορέας Πρόληψης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων στο σεξ «Red Umbrella Athens» λαμβάνει συνεχώς καταγγελίες για περιστατικά βίας κατά των τρανς γυναικών που εργάζονται στο σεξ σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, όπως και για περιστατικά αστυνομικής βίας με καθημερινές συλλήψεις και επιβολή προστίμων. Η ανεπάρκεια των αστυνομικών αρχών να προστατεύσουν ισότιμα τους πολίτες αυτής της χώρας χωρίς διακρίσεις ενισχύει την τρανσφοβία, την πορνοφοβία και όλες τις μορφές ρατσισμού. Οι δικαστικές αρχές συχνά αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων και των εργαζομένων στο σεξ με ηθικολογία (π.χ. «Ντροπή σου που κάνεις αυτή τη δουλειά, μην κυκλοφορείς κι εσύ με τακούνια!») αδυνατώντας να τους προστατεύσουν και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την περιθωριοποίησή τους.
Στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος «TransR-Trans Sex Workers Rights are Human Rights» όπου συμμετέχουν 5 Ευρωπαϊκές οργανώσεις, μία εκ των οποίων είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και το Red Umbrella Athens, υλοποιήθηκε ποιοτική έρευνα με ημιδομημένες συνεντεύξεις σε 21 τρανς εργαζόμενες στο σεξ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι μαρτυρίες των 21 τρανς γυναικών-εργαζόμενων στο σεξ είναι συγκλονιστικές για τα πολυάριθμα περιστατικά βίας που έχουν δεχθεί και δεν έχουν καταγγείλει ποτέ.
Η Ράνια 35 ετών εργάζεται στο σεξ από 20 ετών και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κατά καιρούς έχω αντιμετώπισει προβλήματα τρανσφοβίας, αλλά αλλά νιώθω πως δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτι. Μου συμβαίνουν συχνά βίαια περιστατικά, δεν τα καταγγέλλω σε αστυνομία και φορείς γιατί πιστεύω δε θα βρω το δίκιο μου».
Η Δάφνη 58 ετών εργάζεται στο σεξ σχεδόν 30 χρόνια. «Βιώνω ρατσισμό σε σχέση με το γεγονός ότι είμαι τρανς, σε υπηρεσίες, σε γιατρούς, καθώς αυτοί όταν πήγαινα με την ταυτότητα μου ζήταγαν τον Παναγιώτη που έβλεπαν στη φωτογραφία. Είμαστε ο εύκολος στόχος. Μου έχουν επιτεθεί με κλωτσιές, με μαχαίρι, με έχουν κλέψει. Σπάνια θα φτάσεις στο σημείο της καταγγελίας, γιατί δεν σε παίρνει κανείς σοβαρά. Γιατί μας θεωρούν ανυπόστατα άτομα. Άρχιζα να τα διαχειρίζομαι με υπομονή γιατί ξέρω τη μοίρα μου». Τα αποσπάσματα των συνεντεύξεων όλων των συμμετεχόντων του TransR δημοσιεύονται στην καμπάνια “Trans Sex Workers Voices” στα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η άνοδος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ακροδεξιάς στη χώρα μας με την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής να εκκρεμεί ακόμη, αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων προστασίας των τρανς ατόμων, των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων και των μεταναστών.
Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας (IDAHOT 2019) καλούμε την πολιτεία και κάθε πολίτη αυτή της κοινωνίας, όλοι μαζί να κάνουμε την ισονομία πράξη.