Σύσκεψη εργασίας μεταξύ της Θετικής Φωνής και του ΟΠΕΚΑ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019. Από την πλευρά του Οργανισμού συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Παροχών, ο Διευθυντής Αναπηρικών Επιδομάτων & Οικονομικών Ενισχύσεων και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Χορήγησης Αναπηρικών Επιδομάτων.
Η συνάντηση έγινε με αφορμή μία σειρά μηνυμάτων με αποδέκτη τη Θετική Φωνή, ότι η έγγραφη ταχυδρομική ειδοποίηση για επανυποβολή του αιτήματος χορήγησης επιδόματος αποστέλλεται ως απλό γράμμα και επομένως παραλαμβάνεται σε κάποιες περιπτώσεις από άτομα με τα οποία συγκατοικούν όπως γονείς, συγγενείς ή φίλοι. Με αυτό τον τρόπο, αμφισβητείται το απόρρητο και παραβιάζονται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα που απασχολεί τα άτομα με HIV λοίμωξη, λόγω του κοινωνικού στίγματος και των διακρίσεων που επισείει η κοινωνική διάσταση της νόσου.
Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού συμφώνησαν με την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ενημέρωσης των δικαιούχων και δεσμεύτηκαν πως θα εξετάσουν άμεσα τις εναλλακτικές λύσεις όπως η συστημένη επιστολή, το ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Η Θετική Φωνή μετέφερε επίσης τα μηνύματα που λαμβάνει από τα μέλη της ότι σε πολλές περιπτώσεις ο ΟΠΕΚΑ καθυστερεί να αποστείλει τα ειδοποιητήρια, όπως δεσμεύεται να το πράξει τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης απόφασης. Τα στελέχη του Οργανισμού αναγνώρισαν πως κατά τη μεταβατική περίοδο από τους Δήμους στον ΟΠΕΚΑ καταγράφηκαν καθυστερήσεις, ωστόσο η κατάσταση πλέον έχει ομαλοποιηθεί.
Μία ακόμη σημαντική αλλαγή που υλοποίησε η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ είναι η σταθερή καταβολή των επιδομάτων την 25η ημέρα κάθε μήνα και σε περίπτωση που η ημερομηνία συμπίπτει με αργία, η πληρωμή θα γίνεται την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή την ανάθεση της αρμοδιότητας χορήγησης των προνοιακών παροχών σε άτομα με αναπηρία σε ένα κεντρικό οργανισμό, ως το βασικό μοχλό υλοποίησης του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση προηγούμενων αδυναμιών. Η ανάπτυξη μίας σταθερής σχέσης συνεργασίας μεταξύ του ΟΠΕΚΑ και των συλλόγων ασθενών θα μπορούσε να υπηρετήσει ακριβώς τον παραπάνω σκοπό.