Η παγκόσμια μέρα AIDS 1η Δεκεμβρίου 2021 μας βρίσκει 40 χρόνια από την αναγνώριση των πρώτων ασθενών με HIV και την έναρξη της επιδημίας του AIDS. Για τους ανθρώπους που ζούμε με HIV στη χώρα μας, η 1η Δεκέμβρη σηματοδοτεί την ανάγκη να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα στην καθολική πρόσβαση στη θεραπεία, το δικαίωμα στην εργασία, την οικογένεια, τον αποστιγματισμό και την κοινωνική αποδοχή.
Η Θετική Φωνή, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τις νομοθετικές διακρίσεις και τους περιορισμούς στην αναδοχή και τεκνοθεσία για τα άτομα που ζουν με HIV με τροπολογία που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Η ρύθμιση αυτή έρχεται επιτέλους να εναρμονίσει το νομικό πλαίσιο με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Η Θετική Φωνή έχει αναδείξει το θέμα από το 2019 και επιβεβαιώνει πως μιλάμε για ένα αίτημα που φτάνει σε εμάς από άτομα που ζούνε με HIV και τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν μία στιγματιστική κι αναχρονιστική διάταξη.
Επίσης θετική και αναγκαία κρίνουμε τη ρύθμιση για ένταξη των αντιρετροϊκών φαρμάκων και εξετάσεων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και επισημαίνουμε πως αυτή οφείλει να γίνει μόνο με την πλήρη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των οροθετικών ατόμων και με ειδική πρόνοια γι’αυτό.
Σίγουρα πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν. “Δικαίωμα στην οικογένεια” σημαίνει ακόμη πως πρέπει να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό χωρίς αντι-επιστημονικούς αποκλεισμούς, και χωρίς διακρίσεις. Το επόμενο βήμα είναι να εξασφαλίσουμε πως κάθε άτομο που ζει στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των μελών των μετακινούμενων πληθυσμών που δέχονται επιπλέον διακρίσεις, έχει ισότιμη και επαρκή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς διακρίσεις ως προς την οροθετικότητα, το χρώμα του δέρματος ή την υπηκοότητα.
Ακόμη, η προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία, με την απαγόρευση κάθε εξέτασης για HIV ως προϋπόθεση απασχόλησης, πρέπει να είναι το επόμενο βήμα.