ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Λογότυπο Θετικής Φωνής

Πώς μεταδίδεται ο HIV;

Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, μέσω της απευθείας επαφής με αίμα και μέσω του τοκετού/θηλασμού.

Τα σωματικά υγρά που περιέχουν HIV είναι:
1. Αίμα
2. Σπέρμα και πιθανώς τα προσπερματικά υγρά
3. Κολπικά υγρά
4. Γάλα θηλασμού

Για να μεταδοθεί ο HIV πρέπει:

• να είναι παρών σε κάποιο από αυτά τα υγρά
• να εισχωρήσει μέσα στο σώμα

Οι σεξουαλικές συμπεριφορές που μπορούν να μεταδώσουν τον HIV είναι:

• Κολπικό σεξ (πέος μέσα σε αιδοίο) χωρίς τη σωστή χρήση προφυλακτικού
• Πρωκτικό σεξ (πέος μέσα σε πρωκτό) χωρίς τη σωστή χρήση προφυλακτικού
• Στοματικό σεξ (στόμα σε πέος ή αιδοίο)
• Κοινή χρήση sex toys

Άλλοι τρόποι μετάδοσης του HIV είναι:

• Κοινή χρήση συριγγών όταν λαμβάνεται δόση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών
• Τατουάζ και τρύπημα αυτιών κλπ. στο οποίο δεν τηρούνται οι προδιαγραφές υγιεινής
• Τυχαίες διατρήσεις με σύριγγες
• Μεταγγίσεις αίματος που δεν έχει ελεγθεί
• Τοκετός
• Θηλασμός

Προσοχή! Υπάρχουν άτομα που δεν ξέρουν αν είναι ή όχι θετικά στον HIV. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται πάντα οι απαραίτητες προφυλάξεις, να γίνεται σωστή χρήση προφυλακτικού και λιπαντικού με βάση το νερό κατά τη διάρκεια του σεξ, να μη γίνεται χρήση κοινών συριγγών ή άλλων αιχμηρών αντικειμένων.

Η πιθανότητα μετάδοσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τοκετού είναι ελάχιστη (CDC, Planned Parenthood) αν λαμβάνεται καθημερινή αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού (πιθανότητα μικρότερη από 2%).

Ο HIV:

δεν μεταδίδεται με σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα
δεν μεταδίδεται με αγκαλιά
δεν μεταδίδεται με φιλί
δεν μεταδίδεται με μασάζ
δεν μεταδίδεται με χειραψία
δεν μεταδίδεται με τσιμπήματα εντόμων
δεν μεταδίδεται με συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό
δεν μεταδίδεται με κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους
δεν μεταδίδεται μέσω της συνύπαρξης σε εργασιακούς χώρους, σε γυμναστήρια, πισίνες, εστιατόρια, κουζίνες συναυλιακούς χώρους κλπ

Προσοχή! Ο HIV δεν μεταδίδεται με κανενός είδους κοινωνική συναναστροφή.
Είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε αυτό και να αισθανόμαστε άνετα δίπλα στους ανθρώπους που ζουν με τον ιό.

Αν νομίζεις ότι έχεις κολλήσει HIV:

Αν έχεις λόγους να πιστεύεις ότι είχες μια επικίνδυνη σεξουαλική επαφή ή ότι από κάποιον άλλον τρόπο σου έχει μεταδοθεί ο HIV, πήγαινε αμέσως στο κοντινότερο νοσοκομείο ή στην κοντινότερη Μονάδα Λοιμώξεων (μάθε την κοντινότερη στην περιοχή σου τηλεφωνώντας στο 2107222222) και ζήτησε να σου χορηγηθεί η PEP (προφύλαξη μετά την έκθεση). Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και σίγουρα εντός 72 ωρών από την ώρα που νομίζεις ότι εκτέθηκες.

Προσοχή! Η PEP ουσιαστικά είναι αντιρετροϊκή αγωγή και θα πρέπει να την ακολουθήσεις για συγκεκριμένο διάστημα (δεν πρόκειται για χάπι μιας μέρας) και να παρακολουθείσαι από γιατρό.

U=U

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν με τον HIV, λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή, και παρακολουθούνται τακτικά δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό του ΗΙV.

Οι άνθρωποι που ζουν με HIV (οροθετικοί), με την κατάλληλη θεραπεία και παρακολούθηση, βρίσκονται στην κατάσταση που είναι γνωστή ως “U=U” (undetectable=untransmittable, δηλαδή ο ιός είναι “μη-ανιχνεύσιμος” κι άρα το άτομο “μη-μεταδοτικό”).

Η πιθανότητα ενός ατόμου να εκτεθεί στον ιό είναι πολλαπλάσια όταν αφορά σε άτομα που δε γνωρίζουν αν είναι θετικά στον ιό του HIV, για αυτό έχει μεγάλη σημασία να εξεταζόμαστε τακτικά και ειδικά μετά από περιστατικά υψηλού κινδύνου όπως το σεξ χωρίς προφυλάξεις, η κοινή χρήση συριγγών κτλ. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε εμάς αλλά και τους γύρω μας.