Το τεστ είναι θετικό
Ίσως η μόνη πληροφορία που θα μπορέσεις να αφομοιώσεις την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων σου, είναι πως είσαι οροθετικός. Αρχικά είναι χρήσιμο να μιλήσεις με το γιατρό σου για να τον ρωτήσεις ό,τι σε απασχολεί. Είναι λογικό να έχεις απορίες. Δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος ερωτήσεις. Αν πάλι δεν καταλάβεις κάτι από όσα ακούσεις, μην ανησυχήσεις. Θα έχεις αρκετές ευκαιρίες στο μέλλον για περισσότερη ενημέρωση. Τις πρώτες ώρες και μέρες μετά τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Οι πιο συχνές αντιδράσεις είναι αμηχανία, φόβος, σύγχυση, κλάμα, απόγνωση ή θυμός. Κάποιοι έχουν δηλώσει ότι ένιωσαν ακόμα και ανακούφιση που έμαθαν επιτέλους τι τους συμβαίνει. Άλλοι πάλι άρχισαν να φροντίζουν την υγεία τους περισσότερο.
Προσοχή! Το να είσαι οροθετικός δεν είναι θανατική καταδίκη. Υπάρχουν οροθετικοί που ζουν με τον ιό πάνω από 25 χρόνια και είναι μια χαρά στην υγεία τους. Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχει θεραπεία για τον HIV αλλά υπάρχουν αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές που κρατούν τον ιό υπό έλεγχο.
Βασικές γνώσεις
Μετά από μία θετική διάγνωση σίγουρα σου γεννούνται αρκετά ερωτήματα. Μπορεί να σε απασχολούν πολλά θέματα, όπως: «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ HIV και AIDS;», «Πόσο καιρό είμαι οροθετικός;», «Ποιες είναι οι διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές;» ή ακόμα και «Πότε θα πεθάνω;» Μη διστάσεις να εκφράσεις οποιαδήποτε απορία σου. Αν χρειάζεσαι επιπλέον βοήθεια μπορείς να απευθυνθείς σε σχετικές ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις). Πρόκειται για ομάδες εθελοντών με γνώσεις και ευαισθητοποίηση σε ιατρικά και κοινωνικά θέματα που αφορούν τον HIV. Αν χρειαστείς επιπλέον διευκρινίσεις σε ιατρικούς όρους που θα συναντήσεις στις επόμενες σελίδες, ζήτησε βοήθεια από το γιατρό σου. Να θυμάσαι ότι οι γνώσεις που αποκτάς, είναι σύμμαχος για την υγεία σου.
Εξετάσεις και Αποφάσεις
Ο γιατρός ή η νοσηλεύτρια που σου έδωσε τα αποτελέσματα των εξετάσεών σου, θα σου κλείσει ραντεβού με ένα γιατρό εξειδικευμένο στον HIV. Μπορεί να έμαθες ότι έχεις HIV με διάφορους τρόπους: μέσω μιας εξέτασης σε νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια προγεννητικού ελέγχου ή σε μια μονάδα αποτοξίνωσης. Κατά κύριο λόγο, στην Ελλάδα το διαγνωστικό τεστ γίνεται σε κέντρα αναφοράς, κέντρα αιμοδοσίας και εξωτερικά ιατρεία κρατικών νοσοκομείων. Όταν μάθεις ότι είσαι οροθετικός, πρέπει να σε παραπέμψουν σε Μονάδα Λοιμώξεων (ΜΛ). Οι μονάδες αυτές έχουν γιατρούς που είναι ειδικοί στον HIV. Αν εκεί που πήρες τη θετική διάγνωση δεν σου έκλεισαν ραντεβού σε Μονάδα Λοίμωξης, πήγαινε μόνος σου σε μία το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωσή σου. Επικοινώνησε με το νοσοκομείο ή το γιατρό που σου έκανε, το τεστ HIV. Αν διαγνώστηκες ήδη σε μια Μονάδα Λοίμωξης μπορείς να επιλέξεις να παρακολουθείσαι σε αυτή ή να πας σε κάποια άλλη. Μονάδα Λοίμωξης μπορείς να αλλάξεις και στο μέλλον. Διάλεξε μία Μονάδα Λοίμωξης που σε βολεύει από άποψη απόστασης, διότι θα πηγαίνεις εκεί τακτικά για εξετάσεις και ραντεβού με το γιατρό σου.
Στη Μονάδα Λοίμωξης θα συναντήσεις το γιατρό σου, με τον οποίο θα συζητήσεις τις απορίες σου. Επίσης θα κάνεις αιματολογικές και άλλες εξετάσεις, για να μάθεις σε τι κατάσταση είναι το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Οι εξετάσεις αυτές είναι μία διαδικασία την οποία θα κάνεις τακτικά, ώστε να εξασφαλίσεις ότι θα παραμείνεις υγιής για πάρα πολύ καιρό. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: ας υποθέσουμε πως μαθαίνεις έγκαιρα ότι είσαι οροθετικός και ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι σε καλή κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειάζεται να επισκέπτεσαι την Μονάδα Λοίμωξης για αιματολογικές και άλλες εξετάσεις κάθε τρεις-τέσσερις μήνες, ενώ αν είσαι σε πολύ πρώιμο στάδιο, κάθε έξι μήνες.
Αιματολογικός Έλεγχος
Υπάρχουν δύο αιματολογικές εξετάσεις-κλειδιά, με τις οποίες καταλαβαίνουμε πώς επιδρά ο ιός στο ανοσοποιητικό σου σύστημα. Αυτές οι εξετάσεις είναι: η μέτρηση των λεµφοκυττάρων CD4 (λέγονται επίσης Τ4) και • η μέτρηση του ιικού φορτίου. Η μέτρηση των λεμφοκυττάρων CD4 δίνει μια εικόνα του πόσο υγιές είναι το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Η μέτρηση του ιικού φορτίου δίνει μια ένδειξη του πόσο ενεργός είναι ο ιός στον οργανισμό σου (πιο συγκεκριμένα, πόσος ιός κυκλοφορεί στο αίμα σου). Όσο υψηλότερο ιικό φορτίο έχεις, τόσο χαμηλότερα θα είναι τα CD4 και αυξάνεται ο κίνδυνος να αρρωστήσεις εξαιτίας του HIV. Διάβασε περισσότερα για αυτές τις εξετάσεις στο κεφάλαιο Εξετάσεις κλειδιά για τον έλεγχο του HIV.
Η θεραπεία είναι μια απόφαση
Το διάστημα αμέσως μετά τη διάγνωσή σου δεν είναι κατάλληλο για σημαντικές αποφάσεις. Δεν είναι απαραίτητο να αποφασίσεις αμέσως σε ποιον θα πεις ότι είσαι οροθετικός. Αντιθέτως, χρειάζεται να αποκτήσεις γνώσεις για να αποφασίσεις πότε θα ξεκινήσεις θεραπεία. Δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις θεραπεία αμέσως μετά τη διάγνωση σου. Αυτό είναι κάτι που προκύπτει από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα κάνεις. Είναι χρήσιμο να συνεργαστείς με το γιατρό σου ώστε να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο οργανισμός σου τον ιό. Στην περίπτωση που το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι εξασθενημένο λόγω του ιού, θα χρειαστεί να δράσεις άμεσα και να ξεκινήσεις αγωγή, ώστε να αποφύγεις σοβαρές μολύνσεις και ασθένειες (AIDS). Η άλλη περίσταση που θα πρέπει να πάρεις σύντομα απόφαση έναρξης αγωγής, πάντα σε συνεργασία και συζήτηση με το γιατρό σου, είναι εάν διαγνώστηκες στην πρωτολοίμωξη. Στο κεφάλαιο με τίτλο Η αντιρετροϊκή αγωγή θα βρεις όλες τις πληροφορίες σχετικά με το πότε να ξεκινήσεις θεραπεία, τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή σου, τους χρόνους λήψης της αγωγής, καθώς και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Όσον αφορά τους ανθρώπους γύρω σου, είναι προσωπική σου απόφαση σε ποιον θα πεις πως είσαι οροθετικός. Πριν αποφασίσεις αν θα το πεις και σε ποιον, σκέψου πρώτα πώς θα μιλήσεις για αυτό και δεύτερον τους λόγους που σε κάνουν να θέλεις να το μοιραστείς. Ίσως σε βοηθήσει να φανταστείς τις καλύτερες αλλά και τις χειρότερες πιθανές αντιδράσεις τους. Μίλησε καλύτερα στους ανθρώπους που αισθάνεσαι πιο κοντά σου και σε όσους είναι σε θέση να σου συμπαρασταθούν καλύτερα. Διάβασε περισσότερα στο κεφάλαιο Λέω στους άλλους ότι είμαι οροθετικός;, για το πώς θα ανακοινώσεις ότι είσαι οροθετικός σε διάφορες περιστάσεις.
Δεν είσαι μόνος σου
Η πρώτη σου αντίδραση ίσως είναι να στραφείς στους πιο κοντινούς και αγαπημένους σου ανθρώπους: στην οικογένεια ή τους φίλους σου. Αυτό είναι καλό, γιατί δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσεις μόνος σου τον HIV.
Μιλώντας για αυτά που ζεις και μέσα από συζητήσεις με άλλους, θα βρεις βοήθεια σε όσα καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Αν ζεις στην Αθήνα, υπάρχουν κάποιες -δυστυχώς περιορισμένες- υπηρεσίες υποστήριξης για οροθετικούς. Επίσης υπάρχουν ΜΚΟ που προσφέρουν υποστήριξη μέσα από ομάδες ή εκδηλώσεις (η Θετική Φωνή είναι μία από αυτές). Δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχεις σε κάποια τέτοια ομάδα ή εκδήλωση αν δεν νιώθεις άνετα με την ιδέα. Από την άλλη είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι υπάρχουν, αν και όταν θελήσεις να τις αξιοποιήσεις. Μπορείς επίσης να απευθυνθείς στην τηλεφωνική γραμμή βοήθειας (210.7222222), η οποία έχει ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Εδώ μπορείς να μιλήσεις τόσο για όσα νιώθεις, όσο και για να αναζητήσεις χρήσιμες πληροφορίες. Στη Θετική Φωνή λειτουργεί επίσης γραμμή παροχής πληροφοριών και υποδοχής ερωτημάτων (2108627572, Δευτέρα έως Παρασκευή 9 το πρωί με 5 το απόγευμα).