15 Ιουνίου 2016

ΜΕ 11 ΝΕΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ Η “ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ” ΚΑΙ ΤΑ “CHECKPOINT” ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Εικόνα για το άρθρο “ΜΕ 11 ΝΕΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ Η “ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ” ΚΑΙ ΤΑ “CHECKPOINT” ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ”

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας δημοσιεύει μία νέα σειρά 11 θεματικών φυλλαδίων για θέματα που σχετίζονται με το HIV/AIDS, την πρόληψη και τη σεξουαλική αγωγή και υγεία. Τα νέα φυλλάδια απευθύνονται σε οροθετικά άτομα, στο γενικό πληθυσμό αλλά και σε ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι τρανς άνθρωποι και οι εργαζόμενοι στο σεξ.

Η έντυπη καμπάνια της “Θετικής Φωνής” και των “Checkpoint” θα διανεμηθεί κυρίως μέσω των ομάδων εργασίας στο δρόμο και της συμμετοχής σε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού.

 

HIV/AIDS: Ενημερώνομαι | Προφυλάσσομαι
unnamed (15)
Το φυλλάδιο περιέχει γενικές πληροφορίες σχετικά με το τι είναι ο ιός HIV και τι είναι το σύνδρομο AIDS. Επίσης κωδικοποιεί πώς μεταδίδεται, αλλά κυρίως πώς δε μεταδίδεται ο HIV, καθώς ένα από τα κύρια ζητήματα που τροφοδοτούν το στίγμα που βιώνουν τα οροθετικά άτομα είναι η άγνοια του γενικού πληθυσμού σχετικά με του τρόπους μετάδοσής του.

Κατεβάστε εδώ το φυλλάδιο.

 

Το φοράς σωστά;

 

unnamed (11)

Όπως σημειώνεται και στο φυλλάδιο, “υπάρχει κάτι πιο ασφαλές από το προφυλακτικό, η σωστή χρήση του”. Τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα, έχουν γίνει πολυάριθμες εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για την ανάγκη χρήσης προφυλακτικού ως του ασφαλέστερου μέσου πρόληψης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ωστόσο, λιγότερες προσπάθειες έχουν αφιερωθεί στη διάχυση της σχετικής πληροφόρησης για τη σωστή χρήση του, που μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητά του.

Κατεβάστε εδώ το φυλλάδιο.

 

Ζεις με HIV; Δεν είσαι ο μόνος. Δεν είσαι μόνος. 

 

unnamed (14)

Το συγκεκριμένο έντυπο απευθύνεται σε οροθετικά άτομα και περιέχει πληροφορίες αναφορικά με τη δωρεάν υπηρεσία ενδυνάμωσης της “Θετικής Φωνής”, μέσω ραντεβού, τηλεφώνου ή ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.

Κατεβάστε εδώ το φυλλάδιο.

 

HIV + Ηπατίτιδες

 

unnamed (18)

Και αυτό το φυλλάδιο απευθύνεται σε ανθρώπους που ζουν με HIV και παρέχει κάποιες γενικές πληροφορίες σχετικά με τις μορφές της ηπατικής νόσου και τη συλλοίμωξη HIV και ηπατίτιδας Β ή C. Το έντυπο δημοσιεύεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας”

Κατεβάστε εδώ το φυλλάδιο.

 

Προφύλαξη μετά την έκθεση

 

unnamed (10)

Μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού, αλλά και ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες, δε γνωρίζουν ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο πρόληψης ενάντια στον ιό, την προφύλαξη μετά την έκθεση (PEP). Το φυλλάδιο δίνει πληροφορίες σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή που εφόσον χορηγηθεί άμεσα μετά την εισχώρηση του HIV στον οργανισμό, μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποτρέψει την έκθεση στον ιό.

Κατεβάστε εδώ το φυλλάδιο.

 

Άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες + HIV

 

unnamed (16)

Το φυλλάδιο δίνει κάποιες πρακτικές συμβουλές για ασφαλέστερο σεξ, στοχευμένες σε μία από τις πιο ευάλωτες στον HIV ομάδες, τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Το ενεργητικό ή παθητικό σεξ, το στοματικό και το bareback είναι ορισμένα από τα θέματα που θίγονται στο φυλλάδιο.

Κατεβάστε εδώ το φυλλάδιο.

 

Τρανς άτομα + HIV

 

unnamed (12)

Τα διεμφυλικά άτομα που συχνά αντιμετωπίζουν το στίγμα και τον αποκλεισμό από την εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και το σύστημα υγείας αποτελούν επίσης μία ευάλωτη στον HIV κοινωνική ομάδα. Το φυλλάδιο παρέχει πληροφορίες σχετικά με το που μπορούν να απευθύνονται τα τρανς άτομα σε περίπτωση που χρειάζονται βοήθεια για νομικά θέματα, διακρίσεις, μείωση βλάβης κ.λπ.

Κατεβάστε εδώ το φυλλάδιο.

 

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα 

 

unnamed (9)

Το φυλλάδιο παραθέτει σε πίνακες με χρηστικό τρόπο τα κύρια συμπτώματα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στον πρωκτό, το πέος, το στόμα, τον κόλπο και το υπόλοιπο σώμα. Σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι να υποκαταστήσει τη διάγνωση, αλλά να βοηθήσει τον αναγνώστη να αντιληφθεί έγκαιρα κάποια συμπτώματα και να ζητήσει βοήθεια από εξειδικευμένο ιατρό.

Κατεβάστε εδώ το φυλλάδιο.

 

Red Umbrella Athens

 

unnamed (13)

Το συγκεκριμένο έντυπο παρέχει πληροφορίες σχετικά με το κέντρο ενδυνάμωσης και υποστήριξης εργαζόμενων στο σεξ στο δρόμο “Red Umbrella Athens” που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας από τη “Θετική Φωνή”, τον “Προμηθέα” και τα “Checkpoint”. Καταγράφει τις παρεχόμενες υπηρεσίες όπως εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδες Β και C και σύφιλη, συμβουλευτική για ασφαλέστερο σεξ και ασφαλέστερη εργασία στο δρόμο, δωρεάν προφυλακτικά, λιπαντικά, μακιγιάζ κ.λπ. Στο οπισθόφυλλο παρέχει πρακτικές συμβουλές για τις περιπτώσεις που σπάσει το προφυλακτικό και για την εργασία στο σεξ στο δρόμο.

Κατεβάστε εδώ το φυλλάδιο.

 

Ασφαλέστερες πρακτικές για ενέσιμη χρήση

 

unnamed (17)

Το φυλλάδιο δίνει με απεικόνιση τα δέκα πιο σημαντικά σημεία που καθιστούν ασφαλέστερη την ενέσιμη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων μείωσης βλάβης του συλλόγου. Θα διανέμεται από την ομάδα εργασίας στο δρόμο σε ειδικά κιτ που θα περιλαμβάνουν σύνεργα χρήσης.

Κατεβάστε εδώ το φυλλάδιο.

 

Chemsex

 

unnamed (19)

Πρόκειται για το πρώτο έντυπο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα με θέμα τη μείωση βλάβης στο chemsex, ένα αναδυόμενο φαινόμενο στην Ευρώπη και στη χώρα μας που έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με τον επιπολασμό του HIV, κυρίως στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Το φυλλάδιο παρέχει πρακτικές συμβουλές σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να μειώσει το ρίσκο έκθεσής του σε ΣΜΝ και στους κινδύνους των ψυχοδραστικών ουσιών.

Κατεβάστε εδώ το φυλλάδιο.

Η νέα καμπάνια υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Aids Healthcare Foundation (AHF).